Világgazdaság

Concorde: Kiszáradó magyar gazdaság

A magyar gazdaság kiszáradóban van: a hitelezés visszaesett, a nem teljesítő hitelek aránya növekedett és a beruházások is visszaestek - foglalja össze Samu János a Concorde elemzője.

„Ha a hitelezés a gazdaság vérkeringése, akkor azt mondhatjuk, hogy a magyar gazdaság egyre inkább infúzióra szorul” – írja Samu János a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

A bankszektor mérlege arra utal, hogy a hitelállomány apadása júliusban is folytatódott, mind a háztartások, mind a vállalatok csökkentették a bankok felé meglevő adósságukat.

Ugyanakkor a kínálati oldalon is akadnak problémák, a nem teljesítő hitelek növekedése és a bankadó egyaránt gátló tényezők, de a betétek csökkenése is visszafogottá teszi a hitelezést. A hitel/betét arány április óta észrevehetően emelkedett, ahogy a háztartások más megtakarítási formákat keresnek az eddigi bankbetétek helyett, és a svájci frank erősödése növelte a kintlevő mennyiségét.

Mivel egyelőre semmi jele, hogy a fent vázolt konstelláció változna, ezért várakozásaink szerint a hitelmennyiség csökkenése egész évben folytatódhat.

Drasztikusan csökkennek a beruházások is

A második negyedévben 4,9%-kal csökkent a beruházások mennyisége tavalyhoz képest, de az előző negyedévtől is 0,6%-kal elmaradt. Ráadásul e számoknál is rondább képet kapunk, ha kiveszünk néhány nagy volumenű beruházást, mint a Mercedes gyár építése, a négyes metró, vagy a Margit híd felújítása – magyarázza Samu János. A belföldi kereslet és a hitelkínálat akadozása továbbra is csordogáló beruházási aktivitást jelez előre - írja a Concorde a Facebookon.

A válság kitörése óta csak egyszer, egy évvel ezelőtt volt a negyedéves mutató 5 százaléknál kisebb mínuszban, az előző negyedévinél 1,5 százalékponttal lett kedvezőbb a friss statisztika, a várakozásokhoz képest azonban kiábrándító - olvasható a Világgazdaság elemzésében. A vállalati szféra szinte azonnal visszavette az invesztálási ütemét a válság kitörésekor, és a készletek leépítésével vészelte át az elmúlt esztendőt, ebben a bankok hitelezési aktivitásában bekövetkezett zuhanás is jelentős szerepet játszott. Most viszont sok helyen még mindig nem indították be a beruházásokat, a korábbi időszakról áthúzódó, elhalasztott projektek jelentették a bővítést. Hiába fut fel évek óta az EU-s források volumene, ez sem tudja felpörgetni a gazdaságot.

 

kiszáradás hitelezés Magyarország visszaesés beruházás gazdaság