Világgazdaság

Soha nem tudjuk meg, mi történt Gripen-ügyben?

Egyre valószínűbb, hogy most sem fog kiderülni, mit találtak a Gripen-ügy nyomozása során a svéd hatóságok Magyarországgal kapcsolatban. A külügyi tárca diplomáciai úton kérte az akták átadását, a Népszabadság információi szerint viszont a skandinávok megtagadták a kérést.

Elküldte válaszát a svéd hatóság a Gripen-üggyel kapcsolatos magyar megkeresésre – értesült a Népszabadság. Egymástól független, de nem hivatalos diplomáciai forrásból származó információik szerint a skandináv ország illetékesei azt közölték a külügyi tárcával, hogy nincs lehetőségük átadni a vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatos nyomozás Magyarországra vonatkozó iratait, még jogsegély keretében sem.

Értesüléseiket az ügyben illetékes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium érdemben nem kommentálta, mindössze annyit közölt: valóban megérkezett a svéd fél válasza az ügyben, de erről előbb Jávor Benedek LMP-s képviselőt kívánják tájékoztatni, hiszen az ő parlamenti felszólalása alapján kért diplomáciai úton tájékoztatást Navracsics Tibor szakminiszter a svéd hatóságoktól.

A Gripen-ügyben évek óta újra és újra felvetődik a korrupció esetleges gyanúja, megnyugtató válaszok pedig – mindenféle vizsgálat ellenére – azóta sem születtek. A svéd vadászrepülők beszerzéséről még az első Orbán-kormány döntött annak ellenére, hogy állítólag a harcászati szakma szerint az amerikai F–16-osok vásárlása volt indokolt és kézenfekvő, esetleg az orosz államadósság ellenében kapott MiG–29-esek hadrendben tartása és korszerűsítése. A honvédelmi tárca hivatalosan az előbbit szorgalmazta.

A beszerzés idején elterjedt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet döntéssel végződő ülésén Orbán Viktor akkori miniszterelnök a szünetben félrehívta Pintér Sándor belügy-, Matolcsy György gazdasági és Varga Mihály pénzügyminisztert. Azt, hogy mit mondott, azóta sem tudni; jegyzőkönyv nem készült, az összefoglaló feljegyzés pedig államtitok. Tény viszont, hogy a kormány végül a Gripenek mellett döntött. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter korábban hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány időszakára vonatkozóan egyetlen vizsgálat sem állapított meg törvénytelenséget, ahogyan a svéd ügyészség sem állította, hogy a 2001-es döntésre a korrupció vádja vetülne.

Egészségbiztosítás BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) államtitok elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Moody's TV-csatornák Gyógyítás-finanszírozás Malév A szerkesztő ajánlja makroadatok BKV Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Nyugdíjkérdés Magyarországon Waberer's Holding Zrt. Gripen-ügy Orbán Viktor Felmérések Matolcsy György Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek F-16 MiG autó repülés Reklám és Média makromutatók Részvénypiacok svéd mezőgazdaság fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Befektetési lehetőségek Mol Varga Mihály Európai Unió metro kereskedelmi kft. önkormányzati választások Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok ingatlanpiac infokommunikáció Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon Pintér Sándor