Világgazdaság

Mi az oka a forinterősödésnek? Akár 270 is lehet az euró

A forint folyamatosan erősödik az euróval szemben, jelenleg 273,5-ös árfolyam jellemző. Tovább erősödhet a hazai deviza, 270-es árfolyamig fontosabb szint nem látszik - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezteő elemzője. Ehhez szükséges, hogy ne romoljon a nemzetközi hangulat.

Az eurót jelenleg 273,5 forintos szinten jegyzik a bankközi devizapiacon, mely az elemzők által megjelölt technikai szintek alatt van. A frank tekintetében is egyre erősebb a forint: 203 forint az alpesi deviza. „A régió erősödik az euróval szemben, a forint ennél jobban erősödik” – fogalmazott Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekinthetik!

A sáv 276-291 között volt, melyben a forint mozgott az elmúlt időszakban, a sáv alja többször meg is fogta a forintot, most átvitte a 200 napos mozgóátlagot. Ez segítette a forint további erősödését: voltak pozíciók, melyek tovább erősítették a hazai devizát – fejtette ki az elemző.

Egyértelmű makrogazdasági adatok nem mutattak irányt, világos, hogy lassabb növekedési ütemre kell felkészülni, de a W-alakú válság nem látszik kirajzolódni - mondta Kondrát Zsolt.

Az alapvetően kedvező hangulatban érvényesülni tudott a kormány bejelentése, hogy a 2011-es költségvetési hiányt a 3 százaléka alá szorítja. „Egy romló hangulat azonban gyors korrekciót hozhat.”

Látható, hogy az elmúlt hetekben ha a régiós devizák erősödtek, akkor a forint többet erősödött az euró tekintetében, ha a régiós devizák gyengültek, a forint kevesebbet gyengült – húzta alá az elemző.

„A kormány kommunikációjában bekövetkezett változás hatására a felárak elkezdtek leépülni.” Alapvetően erősödést és hozamcsökkenést okozott a deficitvállalás.

„Év végére 275-ös árfolyamot valószínűsítettünk” – nyilatkozta a Világgazdaság Online-nak Kondrát Zsolt. Hozzátette: „Ez most megvan, és rövidtávon erősödhet a forint, a 270-es árfolyamig fontosabb szint nincs.” Azonban a forint visszatesztelheti a 200 napos mozgóátlagot is.

A nemzetközi háttér, ami meghatározó, romló hangulat visszafordíthatja az egész folyamatot – fejtette ki az elemző. A forint 270 alá is kerülhet az euróval szemben, ha nem következik be hangulatváltozás és a költségvetésben látszódnak a lépések, melyekkel elérhető a jövő évi hiánycél.

forint Frank deviza 200 napos mozgóátlag euró árfolyam elemzés