Világgazdaság

Jóval többet lehet a cascón spórolni, mint a kötelezőn

Minden eddiginél aktívabbak az autósok az idei biztosítóváltási szezonban. Az első hét erős kezdése után jól látszik, hogy a legtöbb autós már rutinos váltóként kezeli a helyzetet. Őket is meglepheti azonban, hogy idén a kötelező mellett a casco is lényegesen olcsóbb lett, sőt a cascon megtakarítható összeg még a kötelezőt is jóval megelőzi – áll a Biztosítás.hu portál elemzésében.

Átlag 35 ezer forinttal válthatnak olcsóbb cascora idén novemberben az autósok. Ez az összeg közel háromszorosa a kötelezőn megtakarítható átlagosan 12-13 ezer forintos idei összegnek. E mellett természetesen nem mehetnek el szó nélkül az autósok, főként, hogy közülük sokan korábban igen drágának találták az átlagosan 90 ezer forintot meghaladó casco díjakat.

A rekordszintű megtakarítás a biztosítók között elmúlt héten kitört újabb árháborúnak köszönhető. A drágább kötelező tarifát hirdető és a kötelező versenyben alulmaradni látszó társaságok ugyanis casco áraik - minden eddiginél nagyobb mértékű - csökkentésével próbálnak meg most új ügyfeleket szerezni maguknak, abban bízva, hogy így elkerülhetik állományuk drasztikus csökkenését.

A mintegy 800 ezer autóst érintő casco a kedvező ár mellett azért is könnyen lecserélésre kerülhet, mert idén a casco díjak számítása a kötelezőhöz hasonlóan a forgalmi engedélyben szereplő adatokból történik. Mindez azt jelenti, hogy aki kötelező díjat kalkulál, az további adatok megadása nélkül kap casco ajánlatot, így a casco kötés és váltás éppen olyan egyszerű, mint a kötelező lecserélése.

A Biztosítás.hu első heti adatai alapján  idén a casco és kötelező biztosításukat egyaránt lecserélő autósok majdnem 50 ezer forintot takarítanak meg átlagosan. „Az adatokból az is kiderül, hogy az autósok 70 százalékban eltérő biztosítót jelölnek meg cascojuk, illetve kötelezőjük 2011-es választott biztosítójaként, mivel a legolcsóbb casco ritkán párosul a legolcsóbb kötelezővel egy biztosító ajánlatain belül.

Az internetes közegben azonban mindez nem okoz gondot, mivel a váltók nyugodtan választhatnak magunknak eltérő casco és kötelező biztosítót” –összegezte Rácz István, ügyvezető igazgató.

Sokan azt hiszik, hogy míg járművük hitellel terhelt, nem változtathatnak casco biztosítójukon. A finanszírozás azonban ebből a szempontból nem kizáró ok, a finanszírozó ugyanis csak azt írhatja elő, hogy az autóra rá engedményezett ún. teljes körű casco kell - tűz, elemi kár, lopás, rablás és üveg kockázatokra -, de azt nem, hogy ki legyen a közvetítő, vagy a biztosító.

kár kalkulátor átkötés casco gépjármű alkusz biztosítás kgfb kampány