Világgazdaság

„Példátlan Európában, hogy az állam kirúgja nyugdíjasait”

Török Zoltán szerint példátlan Európában, amit a magyar kormány tesz polgáraival. A Raiffeisen elemzője szerint a kormány terve elég lesz ahhoz, hogy az emberek átlépjenek az állami pillérbe. Németh Dávid, az ING közgazdásza úgy gondolja, ez a pénztárak államosítása.

Magyarország kormánya azt tervezi, hogy azon polgárok, akik nem lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe a magánkasszákból, elveszítik nyugdíjuk 70 százalékát – írja a Bloomberg.

„Ez egy példátlan esemény Európában, hogy az állam azzal fenyeget, hogy kirúgja polgárait az állami nyugdíjrendszerből” – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank közgazdásza a hírügynökségnek. Az elemző kiemelte, hogy ez talán elég ahhoz, hogy senki ne maradjon a magánkasszáknál.

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd, és a házastárs számára örökölhető lesz – mondta el Matolcsy György. A kormány által tervezett szabályozás szerint azoknak a munkavállalóknak kell nyilatkozatot tenniük, akik magánpénztárnál kívánnak maradni a jövőben is.

Akinek feletti követelése van és visszatér az állami rendszerbe, az infláció feletti összeget készpénzben felveheti, vagy azt a részt átteheti egy önkéntes pénztárba.

A jelenlegi nyugdíjrendszerben maradók számára jóváírják a 14 hónapos befizetést, amit a kormány 2011. december 31-ig elvon. A magán-rendszerben maradókat azonban kizárják az állami nyugdíjrendszerből, így a munkavállalók nyugdíjuk 70 százalékát elveszítik.

„Ez gyakorlatilag a magánkasszák államosítását jelenti” – nyilatkozta Németh Dávid, az ING közgazdásza.  A közgazdászok tehát úgy gondolják, hogy a tagok visszalépnek az állami pillérbe.

A magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosítások visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól a Stabilitás Pénztárszövetség.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint hárommillió embert zsarolt meg Matolcsy. Ugyanez a véleménye a Stabilitás Pénztárszövetségnek is, amely a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz fordult.

államosítás magánpillér Matolcsy György nyugdíj-rendszer nyugdíj