Világgazdaság

Kicsi, csaló cégeket termel a gazdaságpolitika - Videó!

Magyarországon torz a vállalati struktúra – mondta a Világgazdaság Bőség vagy ínség jön a magyar vállalati hitelpiacon? című konferenciáján Kozma András, a Commerzbank elnök-vezérigazgatója.

Magyarországon 700 ezer vállalkozás van, ám közülük csak mintegy 5000 valóban nyereséges. Szerinte ennek oka a külföldi nagyvállalatokat előtérbe helyező privatizáció mellett a versenyképtelenséget okozó gazdaságpolitika.

value="http://www.youtube.com/v/X-rRu5k8ZaM?fs=1&hl=hu_HU">

name="allowFullScreen" value="true">

name="allowscriptaccess" value="always">

src="http://www.youtube.com/v/X-rRu5k8ZaM?fs=1&hl=hu_HU"

type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always"

allowfullscreen="true" width="380" height="300">



A nagy cégek képesek ellensúlyozni a kedvezőtlen gazdaságpolitikai környezetet, a kicsik pedig ki tudnak bújni a korlátozó jogszabályok és a magas adók alól. A közepesek azonban egyikre sem képesek. Így a gazdaságpolitika arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy kicsik maradjanak és a nyereséget a tulajdonosak ne az üzletmenetben fektessék, hanem feléljék.

Kozma András szerint a hitelkínálat jelentősen csökken Magyarországon. A bankok ugyanis egyre kevésbé nyereségesek, közben az ország és a vállalatok kockázata magas. Ezért az anyabankok kevesebb forrást irányítanak Magyarországra. A hitelezés visszaesése a torz vállalati struktúra miatt a nagy és átlátható cégeket nem érinti, a kisebbek és kevésbé átláthatók viszont könnyen külső források nélkül maradhatnak.

Közepes vállalkozás is képes a szabályokat betartva nyereségesen működni – reagált Kozma András előadására Raskó György agrárvállalkozó. Azt azonban elismerte, hogy az átlátható működés komoly kockázatot jelenthet a vállalatok számára. Példaként említette, hogy a vám- és pénzügyőrség a közelmúltban razziát tartott a cégénél, és megalapozatlan bírságot szabott ki rá. A vámosok arra hivatkoztak, azért ellenőrizték a vállalkozását, mert az adóhivataltól azt az információt kapták, hogy cége átlátható, ezért könnyebb szabálytalanságot találni.
A csőd- és a bírósági végrehajtásról szóló törvény túlzottan védi az adóst, akár a csalókat is – vélekedett Raskó György. Az adósok évekig halaszthatják az ügyek befejezését, növelve ezzel a körbetartozást. Szerinte mindkét jogszabályt módosítani kellene, csakúgy, mint a felszámolási ipart, amely maffiaszerűen működik Magyarországon. A vállalkozó arra számít, hogy több bank is képtelenné válik a hitelezésre. A kölcsönök fedezete ugyanis gyakran ingatlan, az pedig egyre nehezebben értékesíthető. Emellett a sikeres magyar középvállalatokat régióbeli vetélytársaik megvásárolják, és azok az anyacég országában elérhető kedvezőbb finanszírozásra cserélik le a magyarországit.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

 

Airbus Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Szurgut Dominique Strauss-Kahn turizmus Gazdasági Versenyhivatal A szerkesztő ajánlja makroadatok Cégjog Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam hitelezés Matolcsy György Csúcstalálkozók Elemzői vélemények A második Orbán-kormány Világgazdaság A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók bankokA második Orbán-kormány Karácsonyi vásárlás Externet Nyrt. Élelmiszerpiac NGTT Simonyi András A munka világa hitel Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Opel konferencia Mol Európai Unió Fővárosi ügyek Amerikai piac - napi elemzés Paul Krugman Facebook Angela Merkel EADS Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet