Világgazdaság

Szárnyal a forint

A forint intenzív erősödést mutatott hétfőn a bankközi devizapiacon az euróval szemben.

A hazai deviza erősödni tudott az euróval szemben, az előző 278,6-os záróárfolyamról egészen 276,85-ig menetelt. A hazai gazdaságból nem érkeztek jelentős piacbefolyásoló hírek, a csendes napon a forint a lengyel zlotyval együtt tudott erősödni. A cseh korona és a román lej kisebb erősödést könyvelhet el.

Délután 277,8 körüli szinten állt a kurzus, innen tudott tovább menetelni a forint.

A lengyel zloty erősödését támogathatta az is, hogy az ország és az megegyezni látszik nyugdíjkérdésben: a lengyelek ebben az esetben nem kényszerülnének akkora kiigazításokra, mint a reform figyelembevétele nélkül.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A forint erősödésének hatására a svájci frank árfolyama is kedvezőbb szintre változott, a 214-es záró után 213,6-ig erősödött a forint délutánra. Napközben a záróárfolyamnál rosszabb szinteken is állt a forint.

Az euró nem tudott az 1,3-as lélektani határ fölé kapaszkodni az alpesi devizával szemben. A dollár azonban gyengült, így 1,323-as kurzusról 1,339-ra változott az euróval szembeni árfolyama.

Az európai vezető tőzsdeindexek 0,3-0,8 százalékos emelkedésben állnak, az amerikai részvényindexek 0,2-0,4 százalékos pluszban tartózkodnak.

Az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak hétfőn látszólag kikerültek a figyelem középpontjából, ám a svájci frank erősödése nem ezt támasztja alá. Az Európai Központi Bank kötvényvásárlásai nyugtatják, stabilizálják a piacokat, de ez nem „rejti el” teljesen az aggodalmat.

forint CHF Frank EKB deviza devizapiac árfoylam euró