Világgazdaság

A temetési a legkedveltebb - Íme, a legfurább biztosítások

Pótolhatatlan családi fényképekre, nagy értékű mobiltelefonra de szeretett kisállatra is köthetünk ma már biztosítást. Igaz egyelőre nem kötnek tömegével ilyen szerződéseket. Több ügyféllel büszkélkedhetnek viszont az úgynevezett kegyeleti szolgáltatást kínáló biztosítók. Úgy tűnik, a temetésén senki nem akar spórolni. A Világgazdaság Online összegyűjtötte a legérdekesebb biztosításokat.

Biztosítsuk a családi fotókat!

A Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) a napokban igazán érdekes biztosítási konstrukciót dobott piacra. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a felhőtlen síelés alatt egy szerencsétlen bukfenc tökre teszi a fényképezőgépet, s az addig készített pótolhatatlan képek elvesznek. A Kürt Zrt. adatmentési szakemberei és az EUB közösen kifejlesztették a flash-kártyával működő digitális fényképezőgépek, kamerák és mobiltelefonok adatmentését, és az ehhez kapcsolódó biztosítást.

Erdős Mihály, az EUB elnök-vezérigazgatója szerint az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt az úgynevezett flash memóriát alkalmazó adattárolók használata. Fényképezőgépekben, kamerákban, mp3 lejátszókban, pen-drive-okban és mobiltelefonokban használnak ilyet; évente 20 százalékkal nő az ilyen memóriakártyával eladott készülékek száma. A Flash Doktor névre keresztelt biztosítás révén a szerződött félnek a Kürt Zrt. szakemberei „elővarázsolják” a sérült kártyán tárolt adatokat.

Erdős Mihály bízik abban, hogy a kezdeti ezres ügyfélszám eléri akár a több tízezres nagyságrendű értékesítést is. A Flash Doktor termék nemcsak utasbiztosítás mellé, hanem önállóan is megköthető (például esküvő, gyermek születése esetén), és várhatóan egyre többen felismerik, hogy egy-egy különleges pillanat vagy utazás emléke megéri a biztosítás árát. Példaként egy közelmúltban történt esetet idéz fel: „Az egyik ügyfelünk fényképezőgépe a külföldi utazás alatt hibát észlelt és nem érzékelte többé a memóriakártyát. A hibát ügyfelünk hazaérkezését követően azonnal bejelentette, amelyet az EUB a Kürt Zrt. segítségével helyreállított. A közel 400 elveszettnek vélt fotót - amely csaknem az utazás teljes élményanyagát felölelte – megmentettük és ügyfelünk részére a sikeres mentést követően visszaszolgáltattuk”.

Az adatmentés egyébként meglehetősen költséges – jellemzően 35-55 ezer forintra rúgó – eljárás. A biztosítással ezzel szemben három napra 500 forint, egyhetes időtartamra pedig 900 forintba kerül.


A születés és halál örök biznisz

A hazai biztosítási piacon is akadnak olyan cégek, amelyek az idősebb korosztályt célozzák meg a temetkezés költségeit fedező termékekkel. A szolgáltatás piaci kilátásai igencsak rózsásak: Magyarország lakossága éves szinten 30-40 milliárd forintot költ temetésre, addig a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF) kimutatásai szerint mindössze 360 millió forintot költöttünk ilyen jellegű biztosításokra.

Európa számos országában évtizedek óta közkedvelt és népszerű terméknek számítanak a temetkezési biztosítási konstrukciók, a hazai piacon azonban bő egy évtizede került jelent meg az első ilyen jellegű szolgáltatás.

A kegyeleti biztosítás tekintetében Hollandiában közel egy évszázad alatt 75 százalékosra duzzadt penetráció kiemelkedőnek számít az európai kontinensen, Spanyolországban a lakosság 60 százaléka rendelkezik ilyen jellegű biztosítással, amellyel a második helyet foglalja el a rangsorban. A Magyarországon készült piackutatások azt bizonyítják, a hazai lakosság körében az egyik legnépszerűbb megtakarítási célt a saját, illetve a családtagok temetkezéséről való gondoskodás jelenti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megtakarításaikat az emberek jellemzően otthon, vagy bankbetétben tartják

Jelenleg öt hazai biztosító kínál temetkezési célú biztosítást, amelyek lényege, hogy a biztosítási összeget fizetik ki, illetve bizonyos termékek esetén a többlethozamot is, kivéve a CIG Pannóniát, amely a temetkezési vállalkozónak fizeti ki az összeget. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. alternatív értékesítési vezérigazgató-helyettese elmondta, a tapasztalatok szerint, az, hogy a kedvezményezettek a biztosítási összeget kapják meg nem garancia arra, hogy a felvett összeget teljes mértékben a temetés költségeinek fedezésére fordítják.

Az Alkony fantázianévre keresztelt kegyeleti biztosítás főként abban különbözik a hazai biztosítási piacon fellelhető termékektől, hogy a biztosítási összeg célzottan a szerződéskötéskor meghatározott temetkezési szolgáltatás finanszírozására kerül felhasználásra: az ügyfél kiválaszthatja végső búcsúztatójának részleteit, ily módon a fenti megtakarítási forma végrendeletnek is tekinthető abban az értelemben, hogy a biztosított személy akarata teljesül a saját maga számára meghatározott végtisztességet illetően – tette hozzá.


Díjazott kutyahősiesség

2009 szeptemberében alacsony költségű kisállat-biztosítással jelentkezett az AEGONdirekt.hu, amelyet ma már valamennyi fajtára meg lehet kötni. A pontos számítást egy kisállat biztosítás-kalkulátor segíti, amely egy hat éves nőstény magyar vizsla esetében, csoportos beszedéses fizetési móddal 1147-3245 forintig terjed havonta.

Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója lapunknak elmondta, a biztosítás több, mint fedezet az orvosi költségekre: téríti a kedvence okozta vagyoni károkat, illetve egy betörés meghiúsítása esetén megjutalmazzuk kutyája hősiességét. Ez azt jelenti, hogy biztosító a szerződésben meghatározott összeget fizeti ki, ha a kisállat visszatart egy betörőt, és ennek köszönhetően az elkövetőt elfogják, és ezt a tényt rendőrségi jegyzőkönyv vagy igazolás alátámasztja.

A szakmai igazgató hozzátette, indulása óta több mint ezer ügyfelet gyűjtöttek, ez a tervezettől csak kis mértékben marad el. A tervek szerint idén elindul az állatorvosi hálózatunk, így közel 300-500 állatorvosnál is elérhető lesz a termék. Ennek köszönhetően szeretnék, ha 2013-ig közel 20 ezer kisállatnak lenne biztosítása. Az ügyfelek átlagosan 25-27 ezer forintot fizetnek évente kedvencük biztosítására. A legolcsóbb csomag évi 12 ezer forint, míg a legdrágább 45-50 ezer forint. A legtöbben kutyájukra kötnek szerződést: „Tíz az egyhez arányban a cicákkal szemben. Ez minket is meglepett, valahogy a magyar átlag ügyfél fejében a kutya nagyobb vagyoni értékkel bír, mint a macska” – tette hozzá Marosvölgyi Péter.

Okos biztosítás okostelefonra

A hangalapú bevételek folyamatos csökkenésével szembesülő távközlési társaságok kénytelenek más területeken keresni az újabb bevételi lehetőségeket. Ezek egy része szorosabban köthető az alapszolgáltatásokhoz, más részük csak nagyon áttételesen. Az Magyar Telekom, a legnagyobb hazai távközlési csoport tavaly augusztusban drága készülékekre köthető biztosítást indított, az akkori tervek szerint egy év alatt 20 ezren kötnek biztosítást.

Az új szolgáltatást az okostelefonok egyre nagyobb térnyerésére alapozza a szolgáltató, bár a biztosítás nemcsak ezekre az eszközökre, hanem az olcsóbb mobiltelefonokra is köthető a vásárláskor vagy azt követő 60 napon belül – mondta Pukler Gábor innovációs és üzletfejlesztési igazgató. A társaság kétféle havidíjas csomaggal lép a piacra. A kisebb, 490 forintos havi díjú a véletlenszerű károsodások, elemi kár, leejtés, törés, vízbeejtés és a mások által elkövetett rongálás esetén nyújt megoldást.

Lopás, rablás esetére viszont csak a magasabb kategóriájú, havi 790 forintért igénybe vehető csomag nyújt védelmet, a cascóhoz hasonlóan néhány ezer forintos önrész vállalása mellett. A biztosítás ugyanakkor csak a készülék hardverére terjed ki, a SIM kártyán okozott károkra nem. Ebben a pénzügyi szolgáltatásban a cég szakmai partnere az ACE Group.

kisállat biztosítás Magyar Telekom Kürt Zrt. aegondirekt CIG Pannónia EUB Alkony kegyeleti biztosítás síelés flash memória biztosítás