Világgazdaság

Ismét komoly emelkedés az ipari értékesítési árakban

Az ipar belföldi értékesítési árai 2010 novemberében az előző havihoz viszonyítva 1,2, a 2009. novemberivel összehasonlítva 10,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2010. októberinél 1,7, a 2009. novemberinél 5,7 százalékkal magasabbak voltak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 1,5, az egy évvel korábbihoz mérten 8,2 százalékkal nőttek. Január–novemberben az ipar átlagában a termelői árak 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit, ezen belül a belföldi értékesítésben 7,0, az exportértékesítésben 1,5 százalék volt a növekedés - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében.

Novemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónapinál 1,2, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,8 százalékkal volt magasabb. Jelentősebb áremelkedés történt a vegyi anyag, termék gyártásában (2,8 százalék), a járműgyártásban (1,7 százalék), valamint a villamos berendezés gyártásában (1,4 százalék).

Csökkentek az árak a kohászat, fémfeldolgozás (0,7 százalék), a textil- és bőripar (0,3 százalék), illetve a gyógyszergyártás (0,3 százalék) területén. A többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal 0,2 és 1,1 százalék között változott. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai novemberben 1,6 százalékkal magasabbak voltak; a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai az előző havi szinten maradtak. A kis súlyú bányászat árai 0,4 százalékkal alacsonyabbak lettek.

Egy évvel korábbi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,7 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (20,4 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (19,2 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (12,7 százalék) nőttek az árak. Kisebb áremelkedés történt az élelmiszer-ipari (5,3 százalék), a villamos berendezés (4,9 százalék), és az egyéb feldolgozóipari termékek (3,6 százalék) gyártásában. 2009 novemberéhez viszonyítva csökkentek az árak a textil- és bőriparban (3,3 százalék), illetve a gyógyszer- és a járműgyártásban (0,7–0,7 százalék).

A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,9 és 1,5 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 14,2, a víztermelés, -kezelés, - ellátásé 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A bányászat árai 0,6 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 novemberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,5, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,0 százalékos árnövekedés mutatkozott. A beruházási javak és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,6 százalékkal emelkedtek. 2009 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 13,9, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,9 százalékkal nőttek az árak.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 2,1 százalékkal magasabb árakat mért a statisztikai hivatal. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2010 novemberében 1,7, 2009. novemberhez viszonyítva 5,7 százalékkal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,5, az amerikai dollárhoz képest 2,2 százalékkal gyengült; a 2009 novemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 1,7, a dollárhoz viszonyítva 11,2 százalékot vesztett értékéből.

KSH-->

felsolgozóipar termelői árak fémfeldolgozás kohászat statisztika ipar