Világgazdaság

Nem kelt el az Energa

Sokallja a versenyhivatal a PGE befolyását a lengyel piacon

A lengyel versenyhivatal elutasította a PGE energiaszolgáltató befolyásszerzését a helyi piacon működő Energa nevű szolgáltatóban, mivel az versenykorlátozó hatással járna – közölte a Bloomberg hírügynökség. A PGE 7,53 milliárd zlotyt – 2,59 milliárd dollár – kívánt fizetni a cégért.

A PGE csoport szeptemberben írta alá az Energa megvételéről szóló szerződést. Indoklása szerint az új szerzeménnyel az lett volna a cél, hogy segítsen egy nukleáris erőmű létrehozására irányuló projektet.

A döntés nem okozhatott túl nagy meglepetést a lengyel piacon. A versenyhivatal vezetője, Malgorzata Krasnodebska-Tomkiel ugyanis 2010 márciusa óta már többször utalt arra, hogy ellenzi az ügyletet, mert annak révén a PGE túl nagy befolyást szerezne mind az energiatermelői, mind az -értékesítési piacon.

A PGE részvényeinek árfolyama természetesen azonnal esésnek indult a döntés közzététele nyomán: a kurzus bő 2 százalékkal, 22,74 zlotyig zuhant a varsói tőzsdén, miközben a WIG 20 index addig nem egészen egy százalékot veszített az értékéből. A PGE részvényesein kívül a lengyel kormánynak sem jött jól a döntés: a legkésőbb 2010 végére lezárni tervezett ügylet bevételével ugyanis csökkenteni akarták a kritikus szinten lévő költségvetési hiányt. VG

BÉT - Napi események OMV Hungária Kft. Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak Nielsen Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja OPEC A médiatörvény fogadtatása Magyar EU-elnökség A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok mezőgazdaság Deviza- és árupiac Európai Unió biztosítás ingatlanpiac bankadó