Világgazdaság

Világgazdasági Fórum: A világ elérte a tűréshatárt

Több gazdasági megrázkódtatást már nem bírnak el a nemzetek, ugyanakkor a kockázatok egyre csak nőnek, felvillantva a "katasztrofális hatások" lehetőségét - derült ki a Világgazdasági Fórum (WEF) beszámolójából.

A svájci szervezet beszámolója szerint az utóbbi három év pénzügyi és gazdasági válsága során kiürültek azok a pénztárak, amelyekből finanszírozni lehetne egy újabb válságot, ugyanakkor a nemzetközi erőfeszítések a élénkítésére, a klímaváltozásra és a gazdaságok átalakítására mind csődöt mondtak.

Robert Greenhill a WEF ügyvezető igazgatója szerint a "XX. századi rendszerek nem birkóznak meg a XXI. század válságaival, olyan hálózati rendszereket kell kiépíteni, melyek felismerik a globális veszélyforrásokat, mielőtt azok globális válsággá alakulnának."

A riport elismeri, hogy a globalizáció eltüntette a kereskedelmi gátakat, javította a nemzetközi kapcsolatokat és fenntartotta a fejlődést egy egész generáció idejére, ugyanakkor növelte az országcsoportok érdekei közt feszülő ellentéteket is. A különféle érdekek és értékek megnehezítik az országok közti megállapodások biztosítását, feszültségeket teremtenek a kereskedelemben, a devizaárfolyamok és a gazdasági integráció területén.

A WEF véleménye szerint a kereskedelmi egyenlőtlenségek, a pénzügyi válságok sorozata, a nyugdíjalapok fedezetlensége együttesen komoly potenciális veszélyforrást jelent, az eladósodottság miatt pedig több krízist már nem tudnak kezelni a kormányzatok és központi bankok. És ha ez nem lenne elég, a vízkészlet apadása, valamint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése további feszültségeket teremt világszerte.

A Világgazdasági Fórum szokásos éves ülését január 26-30. között rendezik meg a svájci Davosban.

WEF krízis Svájc hitelválság feszültség