Világgazdaság

Moody's - Lesújtó vélemény a nyugdíj államosításáról

A Moody's újra lesújtó véleményt fogalmazott meg Magyarországról: a magánnyugdíjrendszer felszámolása csökkenti a fiskális átláthatóságot, rontja a strukturális egyenlegét a költségvetésnek és a megnövekedett bevételek miatt költekezésre is ad lehetőséget.

A költségvetés hosszú távú finanszírozásával kapcsolatban is kérdéseket vet fel a nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos változtatás a Moody''s hitelminősítő szerint. Friss jelentésükben arról számolnak be a közgazdászok, hogy a magánynyugdíjrendszer lebontása csökkenti ugyan a fennálló adósságot, de több dologra is negatív hatást gyakorol.

A magánnyugdíjrendszer felszámolása csökkentette a fiskális transzparenciát, és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. A kormány figyelmen kívül hagyta a demográfiai és a hosszú távú növekedési trendeket – írja a Moody’s hitelminősítő.

A költségvetés strukturális hiánya romlik a nyugdíjreform miatt, továbbá a megnövekedett bevételek lehetővé teszik a kiadások növelését. A hitelminősítő szerint a nyugdíjrendszer megváltoztatása hátrányosan érinti a magyar kötvénypiacot, és csökkenti a likviditást.

A magánnyugdíjrendszer feletti megtakarítások állami kontroll alá vétele kulcsfontosságú volt az ország leminősítését illetően – mondta a Moody’s közgazdásza, Dietmar Hornung. A Moody’s attól fél, hogy a magánpénztári rendszerből átcsatornázott miatt extra kiadásokat eszközöl a kormány, mely tovább rontja a költségvetés strukturális egyenlegét.

Mint ismert, a Moody’s tavaly minősítette le Magyarországot – a Standard & Poor’s és a Fitch hitelminősítővel együtt – a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriába. Magyarországot egyetlen lépcső választja el a befejtetésre nem ajánlott, „bóvli” kategóriától.

A költségvetési hiány a 3 százaléka alá csökkenhet 2011-ben, azonban ezt úgy éri el a kormány, hogy 530 milliárd forintot becsatornázott a költségvetésbe a magánpénztári megtakarításokból, és 360 milliárd forintnyi ideiglenes különadót vetett ki egyes szektorokra. Az MNB szerint a strukturális hiány elérheti a GDP 4,5 százalékát.
Éppen ezért szükséges, hogy a kormány jelentős mértékű költségvetési kiigazítási csomagot jelentsen be, hogy javítsa a költségvetés hosszabb távú fenntarthatóságát.

moody's hitelmiősítő fiskális transzparendia átláthatóság Magyarország nyugdíj