Világgazdaság

Négy magyar a húsz legszegényebb uniós régió között

Belső-London az EU legvagyonosabb régiója az egy főre jutó GDP adatok alapján – közölte az Eurostat a 2008-as adatok alapján.

Az angol régióban az egy főre jutó jövedelem vásárlóerő-paritáson számítva az uniós átlag 343 százalékát teszi ki. Belső-Londont az egy régiónak számító Luxemburg (279), majd Brüsszel (216), a hollandiai Groningen (198) és Hamburg (188) követi.

A legszegényebb uniós régiónak a bulgáriai északnyugati régió (28 százalék) számít, amitől csak alig tud jobb értéket felmutatni az északkelet-romániai régió (29), illetve két másik bulgáriai régió (30). Az EU-ban minden negyedik régióban az EU-átlag 75 százalékos szintje alatti az egy főre jutó jövedelem.

Magyarország esetében a központi régión (107) kívül az összes többi hat régió a 75 százalékos küszöb alá tartozik. A legszegényebb hazai régiónak Észak-Magyarország számít az uniós átlag 40 százalékával. Ezzel az értékkel a 12. legszegényebb régió az EU-ban. A húsz legszegényebb uniós régió között négy magyarországi található: Észak-Magyarországon kívül, Észak-Alföld (40), Dél-Alföld (43) és Dél-Dunántúl (44).

 

egy főre jutó GDPElemzői vélemények BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy TV-csatornák Politikai közvélemény-kutatások Forrong az arab világ Széll Kálmán Terv európai parlamenti választás Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Orbán Viktor Felmérések Elemzői vélemények A második Orbán-kormány General Motors Gyurcsány Ferenc Bokros Lajos A szociális és adórendszer átalakítása Élelmiszerpiac A munka világa Mol régió Európai Unió Fővárosi ügyek biztosítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon