Világgazdaság

Aratnak a vas és acél országai - Japán besegít

A BHP Billiton, a világ legnagyobb bányatársasága, közölte, hogy bővíti ausztráliai vasérc- és szénbányászati termelését, mert lépést akar tartani az Ázsiában jelentkező kereslettel. A vasérc ára emelkedik.

A BHP 9,5 milliárd dollár összegű beruházást hagyott jóvá. A pénzből bányákat, vasúti összeköttetéseket és kikötőket fejlesztenek majd Ausztráliában. A cég még februárban jelezte, hogy 2015-ig összesen 80 milliárd dollárt költ fejlesztésre. A társaság a vasérc mellett jelentős mennyiségű vörösrezet, nikkelt és ezüstöt is termel ki. A nyugat-ausztráliai vasérckitermelés fejlesztésére 7,4 milliárd dollárt fordítania, és ezzel a kapacitása több mint 220 millió tonnára nő évente.

Business Spectator jelentése szerint az azonnali szállítású vasérc ára pénteken felfelé kúszott, mivel egyes kínai gyárak újra feltöltik készleteiket, de a volumen egyelőre nem jelentős. A kínai acélgyártók ugyanis lassították vasércbeszerzéseiket, miután ez év elején erőteljesen töltötték fel a készleteiket, és ennek hatására az égbe szöktek az árak február közepén. De a piaci szakértők mostanra ismét a kínai vásárlók visszatérésére számítanak.

Graeme Train, a Macquarie Securities áruelemzője Sanghajban kijelentette: "A kínai gyárak a termelést magas szinten tartották, most pedig egészen drámai módon lecsökkentek a raktárkészleteik, így most ismét visszatérnek a piacra és vásárolnak. A probléma csak az, hogy a gyárak nem akarják nagy mennyiség mellett elkötelezniük magukat, amikor az acélárak nem nyújtanak elég jó teljesítményt.

Train úgy látja: az árfolyam stabilizálódhat, mivel a termelők egyenletes felvásárlása nem engedi meg a tartós lefelé mozgást. A Mysteel adatai szerint a 65,3 százalékos vastartalmú indiai ércet pénteken tonnánként 171-173 dollárért adják-veszik ma, ami némi javulás a korábbi, 170 dollár körül mozgó árakhoz képest.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a vasércárak valószínűleg a jelenlegi szinten stabilizálódnak, hacsak a kínai acélkereslet nem élénkül erőteljesen. Ugyanakkor a piaci szereplők elemzik a japán újjáépítésnek az acélkeresletre gyakorolt hatását. A japán acélgyárakat a március 11-i földrengés többnyire nem sújtotta, de a termelési zavar várhatólag 10 millió tonnás kiesést idéz elő 2011-ben a Merrill Lynch szakértője szerint. Ez a tavalyi 109,6 millió tonnás japán nyersacéltermelés 9 százalékának felel meg.

Richter Gedeon Nyrt. ár BHP Billiton japánBÉT - Napi események acél vasérc elemző