Világgazdaság

Állami alappal védenék ki az ellenséges felvásárlásokat Olaszországban

Az olasz kormány állami pénzügyi alap létrehozatalát tervezi azzal a céllal, hogy az alap támogatásával megvédjék a stratégiailag fontos vállalatokat az ellenséges külföldi felvásárlástól.

Az olasz pénzügyminiszter hétvégi bejelentése szerint az alap létrehozatalára vonatkozó törvénytervezetet mihamarabb elküldik az Európai Bizottságnak. Giulio Tremonti elmondta, hogy az állami vagyonalap hasonló lesz a Franciaországban ugyanezen céllal létrehozott állami befektetési alaphoz, az FSI-hez.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a stratégiailag fontos vállalatok finanszírozásába bevonják az állami és önkormányzati beruházások finanszírozásában résztvevő Cassa Depositi e Prestiti-t (CDP), az olasz betéti- és kölcsönpénztárt, amely mintegy 235 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik.

Az állami vagyonalap segítségével elkerülhetők lesznek a pénzügyi nehézségekkel küszködő Parmalat tejipari csoportéhoz hasonló esetek. A napokban francia kézbe, a Lactalis tulajdonába került a Parmalat közel harminc százaléka, amibe Olaszország nem nyugszik bele, ezért a kormány jogszabályt hozott a cég védelmében. Az olaszok a visszavásárlást tervezik, a franciák pedig az Európai Unióhoz fordultak.

A római kormány törvényerejű rendelettel módosította a közgyűlési szabályzatra vonatkozó passzusokat a társasági jogban. Így lehetőség nyílt arra, hogy a Parmalat eredetileg április közepére meghirdetett éves közgyűlését júniusra halasszák, nyárig pedig megalakulhat a Parmalat megmentését szolgáló olasz befektetői csoport.

De részesedést tervez vásárolni az állam a CDP-n keresztül az Edison áramszolgáltatóban is, amelyre szintén a franciák vetettek szemet.

felvásárlás Olaszország CDP