Világgazdaság

Biztonságosabb közlekedés uniós pénzből

Európai uniós támogatásból tennék biztonságosabbá a budapesti tömegközlekedést - mondta el Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az Eurocities Mobility Forum budapesti találkozójának lezárásaképp tartott sajtótájékoztatón.

A projekt egy részében az aluljárók környékén építenének ki a felszínen gyalogosátkelőket, hogy éjszaka is megnövekedhessen a biztonságérzet - emelte ki Vitézy, hozzátéve: az sem kizárt, hogy ezek után több aluljárót teljesen bezárnának éjszakákra.

Első lépésben néhány héten belül az Astoria kerülhet sorra. Arra a kérdésre, hogy ez annak beismerése-e Budapest vezetőitől, hogy több aluljáróban nem tudják garantálni a közbiztonságot, Vitézy azt válaszolta: az általános biztonságérzetet szeretnék javítani.

Növelnék a budapesti tömegközlekedés bevételeit azzal is, hogy több közterület-fenntartót állítanak a járatokra. Vitézy szerint ezt fedezné az az összeg, ami a kevesebb bliccelés miatt folyna be. Szintén tervezik azt, hogy a járművek közbeszerzéseinél feltétel legyen a bekamerázottság.

A Margit-híd felújításánál Budapest tarthatatlan határidőkbe egyezett bele, ennek következményeit pedig vállalni kell - mondta el ugyanitt György István főpolgármester-helyettes. El kell ismerni a hibákat, amiket a város követett el, ugyanakkor "be kell vasalni" a kártérítést azokért, amelyekért az építő felel - tette hozzá.

közlekedés Vitézy EU