Világgazdaság

Moszkva a romániai rakétaelhárítóról: Válaszlépést teszünk

Egy vezető orosz politikus leszögezte: Moszkva válaszlépést tervez a Romániában létrehozott amerikai rakétaelhárítóbázis megépítése kapcsán.

A román kormány tegnap jelentette be, hogy engedélyt adott az Egyesült Államokban egy a területén található volt szovjet katonai bázis használatára. Washington rakétaelhárító pajzsot telepít Romániába, Oroszország pedig ismét tiltakozását fejezte ki az ügyben, ezúttal erőteljesebben, mint valaha.

"A Románia és az Egyesült Államok katonai szakértőinek tisztában kell lenniük azzal, hogy minden lépés válaszlépést von maga után" – fogalmazott a Ria Novosztyinak nyilatkozva Konsztantin Koszacsev, a Duma külügyi bizottságának vezetője. A védelmi bizottság feje, Viktor Zavarzin pedig úgy fogalmazott, hogy a román-amerikai megállapodás aláásná a jelenlegi hatalmi egyensúlyokat.

Moszkva ezzel párhuzamosan sürgős megerősítést kért az Egyesült Államoktól arra nézve, hogy a hadibázist nem használjak majd orosz nukleáris létesítmények ellen. Az orosz kormány egyébként ismételten hangsúlyozta, hogy az esetleges válaszlépések kizárólag Oroszország védelmét szolgálják majd és nem irányulnak egyetlen állam ellen sem.

 

Richter Gedeon Nyrt. Bank of England amerikaiMagyar Telekom Nyrt. rakétabázis Moszkva Orosz Samsung Magyar Telekom Nyrt. pajzs