Világgazdaság

Az egyik szomszédunk is az IMF segítségét kéri

Ukrajna valószínűleg kölcsönt kér a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ha tovább emelkedik az importált orosz gáz ára, ami komolyan csökkentené az ország devizatartalékát - jelentette ki az ukrán kormányfő szerdán.

Mikola Azarov azután mondta ezt, hogy kedden Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, de nem sikerült kiharcolnia az importált gáz árának a csökkentését.

Korábban a két ország arról állapodott meg, hogy Oroszország negyedévente emeli az Ukrajnának szánt földgáz árát, ami az év végén ezer köbméterenként elérheti az 500 dollárt.

A Bécsben tartózkodó Azarov azt mondta, hogy szükség esetén akár 2 milliárd dollár kölcsönt kér Ukrajna az IMF-től. Erre azonban jelenleg nincs szükség - tette hozzá. Ukrajna a folyó negyedévben 297 dollárt fizet ezer köbméter orosz földgázért.

Legutóbb Fehéroroszág fordult az IMF-hez kölcsönért: Minszk 3,5–8 milliárd dolláros hiteligényt nyújtott be, amelynek futamideje három-öt év lehet. A globális pénzügyi válság miatt 2009 elején Fehéroroszország már felvett egy 3,5 milliárd dolláros kölcsönt a valutaalaptól.

Az eurózóna tagállamai közül elsőként Görögország majd Írország és Portugália kért hitelt a nemzetközi szervezettől azért, hogy elkerüljék az államcsődöt. Magyarország 2008-ban kapott hitelt az IMF mellett az Európai Uniótól és a Világbanktól.

MTI Eco - Világgazdaság Online-->

gázfüggőségAudi IMF Ukrajna gáz Orosz hitel köbméter