Világgazdaság

Szócska: A pár tízmilliárd csak jelképes lépésekre elég

Csupán kezdő lépésnek tekinthető majd, de a kormányzat néhány tízmilliárd forintból is megteszi azokat a szimbolikus lépéseket az egészségügyben, amivel jelezhet az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak: érdemes a pályán maradniuk - nyilatkozta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

A Semmelweis Terv elég jól kijelöli az újragondolás és a megújítás kereteit, ebben a szakma egyetért, és mindenki várja a cselekvést; de mi nem is mondtunk mást, mint amit teszünk – tette hozzá az államtitkár. Emlékeztetett: a kormányzat a tavalyi évet a fenntarthatóság évének, az ideit a fenntartható átrendeződés évének szánta – ennek megfelelően idén az egészségügyi kormányzat nekilát a struktúra átrendezésének.

"A cselekvés, amit hiányoltak, most elég látványosan megindul. Például az a döntés, hogy a kormány állami tulajdonba veszi a budapesti fekvőbeteg-intézményeket, óriási változást hoz majd a budapesti ellátásban, ami az ellátórendszer legalább negyven százalékát teszi ki" - emlékeztetett Szócska Miklós.

Szócska Miklós kérdésre válaszolva kijelentette: valóban "nincs miről beszélni", ha összevetjük az itthoni orvosi fizetéseket azokkal a pénzekkel, amik Nyugat-Európában várnak rájuk. Hosszú távon biztos nem lesz elég az így előteremthető többletforrás, de ez nem is egy hosszú távú életpálya-modell megoldása; ez az induláshoz lesz elég.

Arra lesz elég, hogy a kormányzat megtegye azokat a jelképes beavatkozásokat, amik már előrevetíti az egészségügyben dolgozóknak, hogy érdemes  maradniuk az ágazatban. Kijelentette: a kormánydöntés része az is, hogy az ágazatban felszabaduló tartalékokat a hiányterületekre, elsősorban a bérekre kell visszaforgatni.  

BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás A szerkesztő ajánlja bérekGyógyítás-finanszírozás IMF Nyugdíjkérdés Magyarországon átalakítás forintárfolyam Felmérések Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány oktatás energetika autó Simor András A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság fogyasztási cikkek egészségügy A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Veres János Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet Budapest Airport Befektetési lehetőségek Mol Szócska Miklós Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek Egyesült Államok ingatlanpiac infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon