Világgazdaság

Új elem épül a villanyárba - Kell-e drágulásra számítani?

A Magyar Villamos Művek (MVM) csoportnak kell létrehoznia a gáztőzsdét és az áram árába kilowattóránként 1,20 forint új elemet, a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat kell beépíteni a parlamentnek hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslat szerint.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosításához a zárószavazás előtt beterjesztett módosító indítvány a gáz- és a villamos energia törvény megváltoztatását kezdeményezi. Ez utóbbiban a hővel kapcsoltan áramot termelő 50 megawatt feletti teljesítményű erőműveket kizárják a további támogatásból. Az egyik ilyen erőmű a budapesti távfűtéses háztartások nagy részét ellátó Budapesti Erőmű.

A javaslat szerint a gáztőzsde 2013. január elsejétől kezdi működését.

A Balsai István képviselő, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság fideszes elnöke által jegyzett módosító javaslat ugyan nem nevezi meg az MVM-et a gáztőzsde tulajdonosaként, de a létrehozását a villamos energia rendszerirányító, vagy annak egy többségi tulajdonában lévő cég számára írja elő azzal, hogy ha a gáztőzsde nyereségessé válik, akkor lehetőség lesz a részvények egy részének eladására. A törvénymódosítás hatályának időpontjában földgázszállításra jogosult társaságok egyenként 10 százaléknyi részvényt szerezhetnek. Jelenleg a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek és az MVM csoporthoz tartozó OVIT Zrt.-nek van gázszállítói engedélye.

A villamos energia törvény módosításában az 1,20 forint/kilowattóra támogatási mérték lényegében nem jelent csökkentést, és azt változatlanul a végfelhasználó fizeti meg. A változás lényege az, hogy eddig nem fix összeg volt a támogatás mértéke, alapja a tőzsdei áramár volt.

A módosítás az eddigi helyett "kapcsolt mérlegkör" működtetését írja elő a rendszerirányító Mavir számára. Ennek tagjai azok a hővel kapcsoltan áramot termelő 50 megawatt teljesítményt el nem érő erőművek lehetnek, amelyek a korábbi úgynevezett kötelező átvételi rendszerben (kát) 2011. június 1-jén támogatást kaptak és azok is, akik számára a támogatás 2011. július 1-jén megszűnik.

A törvénymódosító javaslat indoklása szerint a szervezett földgázpiac szabályait "pontosították" azzal, hogy a villamos energia törvény szabályait alkalmazták ebben is. A villamos energia törvény módosítását pedig a gyakorlati tapasztalatokkal indokolja az előterjesztő, hozzáfűzve: "mivel 2011. július 1-jei hatállyal sor kerül a fosszilis tüzelőanyaggal villamos energiát hővel kapcsoltan termelők kivezetésére a kötelező átvétel rendszeréből, szükséges a VET. (villamos energia törvény) módosítása akként, hogy a kapcsoltan termelők számára a piaci értékesítésre való felkészülést szolgáló rendelkezések kerüljenek bevezetésre".

támogatás kát makroadatok villamos energia vetWall Street A második Orbán-kormány Twitter makromutatók gáztőzsde Cséfalvay Zoltán Suppan Gergely Amerikai piac - napi elemzés