Világgazdaság

Viszi a pénzt a Malév

Megemelik 4,5 milliárd forinttal a Malév tőkéjét a pénteki közgyűlés döntése alapján. Ezenkívül augusztus végéig további 23 milliárd forint friss tőkét kell juttatni a légitársaságnak a Magyar Hírlap szombati száma szerint.

A Malév többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ugyanis azt közölte e lappal, hogy mivel a légitársaság saját tőkéje 22,5 milliárdos mínuszban van, a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a Malév 2011. május 27-i beszámolója elfogadását követő 90 napon belül 23 milliárddal meg kell emelni a tőkéjét.

A 4,5 milliárd forintos emelést július 4-ig kell megvalósítani. A Malév legutóbb április elsején kapott pénzinjekciót, ekkor az MNV 2,5 milliárd forint tőkét juttatott a társaságnak. Ebből 25 millió forint a jegyzett tőkét növelte, 2,475 milliárd tőketartalékba került. Az emelés célja a rövid távú finanszírozási igényének megfelelő forrás biztosítása volt.

A Malév tavaly 24,56 milliárd forint veszteséget termelt, ezzel 275 millióval teljesített jobban, mint 2009-ben. Menetrend szerinti járatait közel 3 millióan vették igénybe, 8 százalékkal kevesebben, mint az előző évben, miközben a járatok száma 13 százalékkal csökkent.

tőke Malév pénzinjekció közgyűlés