Világgazdaság

Nyugdíjak: jöhet a szigorú svéd modell

A jelenleginél jóval szigorúbb lesz és általában alacsonyabb induló nyugdíjat biztosít majd az a rendszer, amelyet szeptember elején tár a szélesebb nyilvánosság elé a kormány, ám amelynek néhány részlete már napvilágot látott. Az időskori járandóság alapja az egyéni számlán felhalmozott összeg lesz, miközben ez utóbbi nem tényleges megtakarítást, hanem egy számított nyugellátást takar.

Névleges számlás, avagy az angol rövidítés alapján NDC-rendszer. A jelek szerint ilyenné alakítja a kormány a következő években a magyar nyugdíjszisztémát. A svéd modellnek is nevezett szabályozás lényege az, hogy a munkavállalók által befizetett és az ő egyéni számlájukra kerülő járulék képezi a majdani nyugellátás alapját. A korábban fizetett járulékot természetesen idővel valorizálnák, a nyugállományba vonuláskor pedig az így folyamatosan „karban tartott” egyéni számla egyenlegét osztanák el a várható élettartamból adódó időszakra.

Amennyiben ez a nemzeti nyugdíj-politikai koncepcióból kivilágló megoldás valósul meg, a jelenlegihez képest az lesz a legalapvetőbb változás, hogy nyugdíjjogosultságot csak a munkavállaló által fizetett járulék képezne. Vagyis a szabályozás az állami pillérben is ugyanaz lenne, mint ami jelenleg a magán-nyugdíjpénztári tagokra vonatkozik. Ahhoz azonban, hogy értékelhető összeg keletkezzen a munkavállalók számláján, jelentősen növelni kell az általuk fizetendő járulékot. A tervek szerint ez a jelenlegi 10-ről 20 százalékra nőne. Ennek egyik megoldása, hogy a jelenleg a munkáltatók által fizetett 24 százaléknyi nyugdíjjárulék egy része átkerülne a munkavállalói részbe: arról, hogy ez szükségessé teszi-e a bérek bruttósítását az átkerülő rész arányában, valamint ez együtt jár-e az szja-teher növekedésével, és ha nem, ezeket a hatásokat hogyan lehet kiküszöbölni, egyelőre nincs döntés.

Az egyéni számla alapján az állam bizonyos mértékű névleges kamatot is biztosítana, ám ennek mértéke csak akkora lehet, hogy ne sodorja veszélybe a rendszer egyensúlyát. Az NDC-rendszer alapvetése ugyanis az, hogy csak annyi nyugdíjat lehet kifizetni, amennyire megvan a járulékfedezet. A tényleges hatásokról egyelőre nem készült friss elemzés, ám a korábbi Nyugdíj- és Időskori Kerekasztal számítása szerint ez a megoldás 10-20 százalékkal csökkentené az időskori járandóságok értékét. Nem mellékes az sem, hogy a korhatár is magasabb lenne annak érdekében, hogy az időskori évek megélhetését valóban képes legyen biztosítani a korábban lerótt járulék.

Mindezek mellett nem szűnne meg a munkáltatók által fizetendő járulék sem: ez a hozzájárulás segítené elő a mindenkori nyugdíjkassza egyensúlyát. Utóbbiról azonban lenyesnének minden „felesleget”: a korhatár alatt már 2012-től nem nyugdíjat, hanem jövedelempótló ellátást kapnának az érintettek. Ennek komoly hátránya, hogy összege nem emelkedik automatikusan, úgy, ahogy a nyugdíjaké, valamint az ellátás mellett nem lehet majd semmilyen munkát vállalni. Külön kasszába kerül az árvaellátás és az ideiglenes özvegyi ellátás is, utóbbit a házastárs egyenlegéről fedeznék.

A nyilvánvaló cél az, hogy hosszú távon megvalósuljon a nyugdíjkassza egyensúlya. Jelenleg korántsem ez a helyzet: a magánnyugdíjpénztárakból ezekben a hetekben az államhoz visszatérő vagyonból közel 435 milliárd forintot kell átadni a Nyugdíjbiztosítási Alapnak ahhoz, hogy az év végén esély legyen a nullszaldóra. Mivel egyelőre ezek a pénzek nem futottak be, a kassza már közel kétszázmilliárd forintos mínuszt mutat. Ez azonban egyszeri tétel, 2012-től ilyen pénzügyi mankó nem áll a tb-kassza rendelkezésére.

NDC svéd modell nyugdíj