Világgazdaság

Tömegével verték át a brit bankok az ügyfeleket

A legnagyobb brit bankok gátlástalanul árulták a kamatkockázatok elleni biztosításnak szánt termékeiket, a vádak szerint azonban elfelejtettek szólni, hogy ezen az ügyfél is nagyot bukhat.

A swap ügyleteket elvileg a kamatingadozások kiküszöbölésére szolgálnak. Amennyiben a kamat nő, a bank visszafizeti a törlesztőrészletek különbözetét az ügyfélnek. Amennyiben azonban a kamat csökken, az ügyfél kénytelen fizetni a banknak. A vádak szerint azonban az utóbbiról, valamint a szerződésből való kilépés költségeiről nem tájékoztatták megfelelően a bankok az ügyfeleket.

Egy volt banki dolgozó, James Ducker szerint a "a kamatemelkedés elleni védelmet anélkül árultuk, hogy figyelembe vettük volna, mi történik, ha a kamat esik. A bank nagyobb védelmet élvezett az ügylet során, mint az ügyfelek, akiknek bőbeszédűen ecsetelték a szerződés előnyeit, a lehetséges hátrányokról azonban alig esett szó."

"Óriási nyomás volt rajtunk, hogy eladjuk a termékeket" - folytatta elbeszélését a Sky News interjúalanya. "Nem azért voltunk ott, hogy segítsünk az ügyfeleknek, vagy hogy enyhítsük a változások elleni kitettségét. Egy menedzser szerint a swap-szerződés olyan, mintha esernyőt nyújtanánk az ügyfélnek, aztán amikor elkezd esni, elvennénk tőle."

A brit pénzügyi felügyelet szerint a swap-ügyeletek annyira bonyolultak, hogy csak profiknak lenne szabad eladni, ennek ellenére a pénzügyi szolgáltatók tömegével íratták alá a szerződéseket. Csak a Barclays 50 000 ilyen szerződést kötött, de az összes nagy brit bank folytatta ezt a gyakorlatot.

A volt walesi rögbiválogatott, Spencer John ingatlanokba fektette a sportolói pályafutása alatt megkeresett pénzt. Állítása szerint a Barclays nem is volt hajlandó hitelszerződést kötni vele, csak meglévő swap-szerződés esetén. Amikor aztán zuhanni kezdtek a kamatok, a bank a hitelszerződés felrúgása miatt óriási összegeket követelt tőle.

"Elémraktak egy swap-szerződést, de olyan volt, mintha kínaiul lennie, egy szót sem értettem belőle" - mondta. Ahogy a kamatok zuhanni kezdtek, John nem tudta fizetni a megnövekedett havi részletek, a Barclays pedig 95 000 fontot akart vele fizettetni a szerződés felrúgása miatt - erről a kitételről azonban Johnnak nem volt tudomása. Végül kénytelen volt az egyik ingatlanát eladni, hogy kilépjen a szerződésből, ugyanakkor beperelte a bankot nem megfelelő tájékoztatás miatt. A megbízott ügyvédje ígéretet tett, hogy összegyűjti azokat a magánszemélyeket és kisvállalkozásokat, akiket hasonló swap-ügyletekkel "vertek át" az utóbbi években.

swap törlesztőrészlet szerződésszegés hitel