Világgazdaság

Vámosi-Nagy Szabolcs: Életveszélyes lenne a luxusadó

Életveszélyes lenne luxusadó kivetése, hangsúlyozta Vámosi-Nagy Szabolcs, az MTV Ma Reggel című műsorában.

Az adószakértő úgy látja, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt kéri az EU-tól, hogy Magyarország bevezethesse a luxusadót. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint nem az összes EU-s tagállamra vetnék ki az adót.

Matolcsy György levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására, áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap kiadott közleményében.

Mint írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget adnának.

Az adószakértő szerint ez életveszélyes lenne, mert a luxuscikkeknél nincs messze a határ, és a vásárlók át tudnak menni azokba az országokba, ahol nincs magasabb Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette, sok adóbevétel nem keletkezne a költségvetésben az új adónem bevezetésével.

BÉT - Napi események Deloitte áfa vámosi-nagy szabolcsA második Orbán-kormány luxusadó A második Orbán-kormány adó Mol költségvetés új adó