Világgazdaság

Kamarák: Évi 5 ezres tagdíjból épül az adatbázis

A lehető legkorábbi időpontra, január 23-ára összehívják a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendkívüli közgyűlését, amelynek döntenie kell a január elsején hatályba lépő új feladatokat érintő kérdésekben – tudtuk meg Parragh László elnöktől.

Hozzátette: máris megkezdték a munkát, hogy a kamarai törvény hétfő későn este elfogadott módosításában rögzítetteknek a hatálybalépés idejére, 2012 január elsejére meg tudjanak felelni. Példaként említette az ügyrendi szabályozást, a kamarai szabályok megalkotását. A kamarai törvény módosításával ugyan nem került pont a több mint fél éve tartó viták végére, ám olyan átmeneti megoldás született, amelynek köszönhetően az MKIK egy sor feladatot megkapott, amelyeket az új kamarai törvényben írtak volna elő számára.

Ilyen például a tanácsadás, a pályázatfigyelés, az üzleti kapcsolatteremtés, a partnerkeresés. Parragh szerint amúgy ez az elmúlt időszakban megkezdett folyamat továbbvitele, amelynek keretében gazdaságszervezési feladatokat kaptak az államtól a kamarák, így a szakképzés terén. Hozzárendelnek a költségvetésben egy támogatási sort, s az állam a kamarák által átvállalt feladatokhoz forrásokat biztosít.

A vállalkozások körében persze a legnagyobb visszhangot a kötelező regisztráció fejében fizetendő, vállalkozásonként évi 5000 forintra rúgó díj váltotta ki. A kamara ebből hozza létre – szándékai szerint naprakész – adatbázisát, amellyel egyebek között az üzleti forgalom biztonságát is igyekeznek javítani. Nagy kérdés azonban – mondja Parragh –, hogy miként sikerül majd feloldani az ellentmondást, ami abból fakad, hogy a nagyobb hatékonysághoz minél több és frissebb adat kell, ugyanakkor az adatvédelem blokkol bizonyos adatokat, például a vállalkozás konkrét foglalkoztatási adatait.

A vállalkozásoknak hatvan nap áll rendelkezésükre a nyilvántartásba vételre; március 31-ig kell a kamarai hozzájárulást befizetniük. Az MKIK 3-3,5 milliárd forint bevételre számít (jó részét elviszi a rendszer kiépítése) – mondja az elnök, hozzátéve: legalább az is kiderül majd, hány valóban működő vállalkozás van Magyarországon.

Patthelyzet volt

A kormány kétszer is viszszadobta a vidékfejlesztési tárca érdekszférájába tartozó vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszer-gazdasági, illetve a (Nemzetgazdasági Minisztérium felelősségi körébe sorolt) kereskedelmi és iparkamarai törvénytervezetet.

Ezt a kettő között meglévő, a tagságot és a tagdíjat érintő ellentmondásokkal indokolta.

Ezt a kettő között meglévő, a tagságot és a tagdíjat érintő ellentmondásokkal indokolta. -->

MKIK kamarák regisztrációs díj adatbázis kamara iparkamara