Világgazdaság

Gaskó szakszervezetének tagjai karácsonyig pénzhez jutnak

Még karácsony előtt megkapják a MÁV átszervezésében 2005 és 2007 között részt vevő és jelenleg is a MÁV-nál dolgozó vasutasok a MÁV Cargo privatizációja után őket megillető bevétel első részletét, összesen egymilliárd forintot.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke november végén írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel közös nyilatkozatot arról, hogy a kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt, összesen 5 milliárd forintot.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára szerdán Gaskó Istvánnal tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ötmilliárd forint első részletének, egymilliárd forintnak a kifizetése elindult, a több mint 30.000 érintett vasutas legkésőbb péntekig megkapja a neki járó, átlagosan bruttó 20.500 forintot. Hozzáfűzte: a megállapodás alapján a vezetők nem részesülnek kifizetésben.

Gaskó István elmondta: az egymilliárd forintból 200 milliót azok munkabérének kompenzálására szánják, akik a sztrájk alatt nem kaptak fizetést, a maradék 800 milliót pedig elosztják az érintettek között.

BÉT - Napi események mozdonyvezető VDSZSZ máv cargo A második Orbán-kormány nfmPaul Krugman Gaskó tömegközlekedés