Világgazdaság

A németek több mint fele saját gazdasági helyzetét is félti

A németek továbbra is gondterhelten tekintenek a gazdasági helyzetre. Egy új felmérés szerint az euró- és az adósságválság miatti aggodalom némileg enyhült ugyan, de még mindig jelentős.

A felmérésben részt vett válaszolók 79 százaléka továbbra is azt tartja, hogy "az euró- és az adósságválság legrosszabb része még hátra van" - tűnik ki az ARD felméréséből, amelyet a Handelsblatt idéz. Ez az adat ugyan öt ponttal alacsonyabb, mint tavaly decemberben volt, viszont a megkérdezettek fele elégedetlen Németország gazdasági helyzetével.

Háromnegyedük (77 százalék) úgy véli, hogy a szociális piacgazdaság "a gazdagokat egyre gazdagabbá, a szegényeket pedig egyre szegényebbé teszi". A megkérdezettek 73 százaléka gondolja úgy, hogy a szociális piacgazdaság "már nem működik úgy, mint régebben." A válaszadók 51 százaléka tartja azt, hogy a német gazdasági rendet "alapvetően módosítani kell." Ám vonzó alternatívákat a legtöbb megkérdezett nem látott. A megkérdezettek kétharmada  azon a véleményen volt, hogy a szociális piacgazdaság "meghatározó ugyan a jelenleg jó gazdasági helyzetre Németországban", de a megkérdezetteknek csak 25 százaléka vélte úgy, hogy a németországi jelenlegi növekedésből személy szerint is profitál. 51 százalékuk úgy fogalmazott: személyesen aggódik a gazdasági jövője miatt."


 

Németország Opten Informatikai Kft. BÉT - Napi események Pénzügyi és gazdasági válság Nielsen turizmus Mitsubishi felmérésAdósságválság az EU-ban makroadatok Vállalati jelentések forintárfolyam Oroszország Apple Jean-Claude Juncker Elemzői vélemények A második Orbán-kormány német energetika repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Google Inc. Wizz Air A munka világa fogyasztóvédelem IMF-megállapodás utazás Budapest Airport Európai Unió Fővárosi ügyek gazdaság Facebook ingatlanpiac válság kgfb Magyar Bankszövetség tömegközlekedés