Világgazdaság

Szorosabb pórázon az adótanácsadók - Az állam kiterjesztené a közfelügyeletet

A könyvvizsgálókéhoz hasonló, megerősített felügyeleti rendszert építene ki az állam az adószakértőknél is. Az Adótanácsadók Egyesülete szerint ez olyan, mintha az ügyészség ellenőrizné az ügyvédeket.

„Folyamatba épített ellenőrzés mindazon szakemberek tevékenysége fölött, akik adózók számára adózással összefüggő szolgáltatásokat nyújtanak” – ennyit árul el hivatalosan egy készülő új törvényről a kormányzat, egészen pontosan a tavaszi parlamenti ülésszak törvényalkotási programja. A „közepes terjedelmű szabályozásként” márciusban az Országgyűlés elé terjesztendő tervezet létrehozná a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletet, egy új szabályozó intézményt.
A nemzetgazdasági tárcánál egyelőre hiába érdeklődtünk az intézményről.

Úgy tudjuk azonban, a kormányzat a könyvvizsgálóknál ismert közfelügyeleti bizottsági rendszer fejlesztésén és kiterjesztésén gondolkodik. Ennek tagjait pályázat után a miniszter jelöli ki. A független testület feladata „a könyvvizsgálói tevékenység átláthatóságának, ellenőrizhetőségének biztosítása, és ezen keresztül a közérdek megfelelő érvényesítése”. Vizsgálja és értékeli a könyvvizsgálói tevékenység engedélyezését, szakmai és kamarai standardok kialakítását, továbbképzést, minőség-ellenőrzést. Ezt akarja a tárca erősíteni és bevonni az ellenőrzésbe a könyvelőket, valamint az adótanácsadókat is.

Mert bár utóbbi ágazatban is vannak felügyeleti eszközök és továbbképzési kötelezettségek, ezek az NGM szerint nem teljeskörűek, ahogy korlátozott a szankciók rendszere is. Egyes pénzügyi szakképesítéseknél nincs felügyeleti eszköz a kormányzat kezében – információink szerint ezekkel indokolják a változtatási szándékot.

Kérdés, hogyan lehet összhangba hozni a két ágazatot és mit jelent majd a felügyelet. A könyvvizsgálók szankcionálása most a kamara dolga, egy engedély felfüggesztéséről etikai vétség esetén fegyelmi ügyben dönthetnek. A közfelügyeleti bizottság pedig megvizsgálja ezek helyességét. Az adótanácsadók engedélyét pedig a minisztérium veheti el, ha valaki nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, nem volt elegendő továbbképzésen vagy a bíróság eltiltotta a foglalkozásától. Emellett pénzbüntetést is kaphatnak, ha az általuk ellenjegyzett adóbevallás hibás. A születendő törvény részletei egyelőre nem ismertek, annyi biztos, hogy a Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet (PÁK) az NGM-hez tartozó hatóságként jönne létre, és egyrészt a tárca ilyen jellegű feladatait látná el, másrészt ki kellene alakítania az egységes felügyeletet az említett pénzügyi-gazdasági szolgáltatásokra. A PÁK azonban csak az egyik felmerült lehetőség, emellett más, nem ismert forgatókönyveket is vizsgál a minisztérium.

A szakmát egyelőre nem kereste meg a jogalkotó. Az általunk megkérdezett nagy könyvvizsgáló-adótanácsadó cégnél nem tudnak részleteket a várható törvényről. Informálisan értesültek ugyan arról, hogy valamikor jöhet majd egy új szabályozó, de úgy tudjuk, a tárca nyugtató tájékoztatót adott számukra, hogy őket nemigen érinti majd a változtatás, sokkal inkább az adótanácsadó egyesületeket.
Ebből kettő létezik, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, és a sajtóban jóval többet szereplő Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete. Utóbbi testület alelnöke, Vadász Iván a Világgazdaság kérdésére azt mondta, egyik szervezetet sem kereste meg a kormányzat, hogy egyeztessen vagy tájékoztasson a jövő hónapban benyújtandó törvényről. Szerinte a parlament honlapján olvasható rövid szöveg egyik aggályos pontja a „folyamatba épített” ellenőrzés. Úgy véli, ezt nehéz másképpen érteni, mint hogy az adótanácsadás folyamatába is bele kívánna látni a hatóság. „Érdekes kísérlet, hogy az állam látni akarja azt a döntést, amely alapján egy cég csak anynyit óhajt fizetni neki, amennyi szükséges” – mondta, hozzátéve: ez olyan, mintha az ügyvédek munkáját az ügyészség akarná ellenőrizni.

Vadász Iván szerint kérdéses az is, hogy ha egy jogász ügyvédi minőségében ad valakinek adójogi tanácsot, akkor arra vonatkozna-e az új hatóság szabályrendszere. Az adószakértő úgy véli, az ugyanakkor elképzelhető lenne, hogy az új felügyelet azokra vonatkozzon majd, akik adóbevallásokat auditálnak, így ebből a szempontból a könyvvizsgálókhoz hasonlóan dolgoznak. Vadász Iván ugyanakkor hangsúlyozta, a munkájukat így is több irányból felügyelik: az adótanácsadói képesítést a tárca regisztrálja és nyilvántartja, kreditrendszeres, akkreditált továbbképzéseken kell részt venniük, ötévente pontokat számolgatniuk, hogy megvan-e a szükséges kredit.
A jogszabályról a tervek szerint júniusban szavaz a parlament.

adótanácsadás ellenőrzés