Világgazdaság

Mélyről gyűjt magának erőt az arany

Sem a világgazdaság körüli aggodalmak, sem a japán adósbesorolás lerontása a Fitch Ratings által nem volt képes stimulálni az arany árát az elmúlt héten. A befektetők továbbra is fittyet hánynak az USA eladósodottságára, és kizárólag a dollárban látják a biztonsági menedéket. A német állampapírok kivételével alig akad már vevő a korábban biztonságosnak tartott európai kötvényekre, és az aranynál is leginkább a kockázati tényezők kerülnek az előtérbe. Így a határidős piacokról érkező eladói nyomásnak egyelőre nem sikerül pontot tenni a végére – tájékoztat az aranypiac.hu.

Az arany iránykeresése az elmúlt héten is folytatódott tovább. A vevők változatlanul a piactól való távolmaradást választják mindaddig, amíg el nem ülnek a politikai bizonytalanságok az eurózónában illetve amíg számolni kell a helyzet további romlásával. Az arany addig nem fogja visszanyerni utolsó mentsvár szerepét, amíg fennáll a lehetősége annak, hogy Görögország elhagyhatja a valutauniót. Amennyiben ez bekövetkezne, úgy kezdetét veheti egy ma még kiszámíthatatlan láncreakció, ami akár az euró drámai hanyatlását is eredményezheti. Az ettől való félelem motiválja most a menekülést az euróból, amellyel együtt a térségi valuták is gyengülnek, a dollár pedig erősödik. A dollárerősödés ugyanakkor a dollárban jegyzett nyersanyagok árát csökkenti, beleértve a nemesfémekét is.

Európai pénzügyi válsága rendkívül súlyos, a gödörből való kikecmergésre pedig fájdalommentes recept láthatóan nem létezik. Görögország csak a jéghegy csúcsa, de Spanyolország, Olaszország, Portugália, Írország és Belgium is csapdahelyzetben van. Míg ezekben az országokban az állami és a magánszféra adóssága egyaránt nyomasztó, addig Franciaországban leginkább a bankrendszer állapota siralmas. A francia pénzintézetek kilátásait főként a nagymértékű spanyol, olasz és belga kitettségeik rontják. Az Unió számos tagországát, Kelet-Európában mindenekelőtt Magyarországot, a magánháztartások eladósodottsága sújtja különösen, ami ez utóbbiaknál jellemzően devizahitelek formájában áll fenn. A romló finanszírozási környezet a törlesztőrészleteknek az adósokat fojtogató emelkedésében nyilvánul meg.

Az finanszírozási anomáliái voltak már négy éve is a pénzügyi válság kiindulópontja, és most is e problémakör forog sok minden. Az ingatlanfinanszírozás rendszerszintű defektjei most éppen az adósságdefláció körüli aggodalmakat szítják, hiszen ez csökkenti a jelzálogfedezetek értékét, miközben a hiteltörlesztés a gazdasági lassulás miatt egyre nehezebb. Aggodalomra ennek kapcsán a csökkenő áraktól és a bedőlt hitelektől kiindulóan öngerjesztve gyűrűző ingatlan eladási és leértékelődési hullám miatt lehet ok.

Bár ezek a negatív folyamatok egyelőre még csak kezdeti fázisukban vannak, már most nagy a nyomás az amerikai Fed és az Európai Központi Bank döntéshozóin, hogy a kormányzatok kényszerű költségvetési megszorítása mellett erősen könnyített monetáris politikát alkalmazzanak. A politikai hátszél ehhez egyre inkább megvan, miután az Amerikában idén novemberben elnökválasztás előtt álló Obama elnök és az újonnan megválasztott Francois Hollande francia államfő a mély gazdasági depresszió feltétlen elkerülésére törekszenek, és ezért az élénkítés mellett szállnak síkra. A monetáris lazítás újabb fordulója azonban fokozhatja a világ két vezető devizájának felőrlődését, utat nyitva ezáltal az aranynak.

arany Európa leminősítés aggodalmak árfolyam