Világgazdaság

Eric Schmidt Párizsban tárgyal a Lex Google-ról

Az infokommunikációért felelős miniszter bejelentette, hogy Eric Schmidt, a Google elnöke a jövő héten Franciaországban tárgyal az úgynevezett Lex Google-ról a köztársasági elnökkel és a kultuszminiszterrel.

A francia média jó ideje követeli a Lex Google bevezetését, ez egy olyan jogszabály, amely révén a Google segítségével az interneten terjesztett publikációk után jogdíjat kapnak a szerzők, akik cserébe lemondanak arról a jogukról, hogy egyes tartalmak átvételét megtiltsák a keresőóriásnak.

Fleur Pellerin IT-ért felelős miniszter a La Tribune-nak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: meglátása szerint a sajtó által indítványozott jogszabály koncepció nem kellően kiérlelt, ezért arra próbálja rávenni a feleket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz. A miniszter szerint a tárgyalások akár három hónapig is tarthatnak, de bizakodó, hiszen mindkét fél hasznot húz a Google hivatkozásainak köszönhető forgalomból. Pellerin egyben hangsúlyozta: nem szeretné, ha országa Google-ellenesnek tűnne, hiszen a keresőóriás az IT szektor egyik fontos szereplője és "remek eszköz".

A lap emlékeztet arra, hogy a miniszter mostani bejelentésével igyekszik javítani a francia kormány és a Google megromlott viszonyát. A szoftver óriás a múlt héten megfenyegette Párizst, hogy az egész francia sajtót száműzi az áldala indexált tartalmak közül, amennyiben egy a médiacégek számára begyűjtendő adót vezetnek be.

 

Eric Schmidt Google