Világgazdaság

Nem kell félnünk a további leminősítéstől? – Megszólaltak a hitelminősítők

A Standard & Poor’s és a Fitch Rating is megszólalt Magyarország adósminősítése kapcsán. A hitelminősítők nem fenyegettek további leminősítéssel. Az S&P szerint az IMF-megállapodás stabilizálná az adósbesorolást.

Ha összeomlanak a hiteltárgyalások Magyarország és az EU/IMF között, akkor fenntartjuk a negatív kilátás az adósminősítést illetően – mondta Paul Rawkins, a Fitch Rating feltörekvő európai adósminősítésért felelős vezére.

Ez azért értékelhető pozitívan, mert többen úgy gondolták, hogy az IMF-tárgyalások megszakadása további leminősítést vonhat maga után.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a Fitch Ratings tisztségviselője nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy vita van arról, Magyarországnak szüksége van-e a megállapodásra.

Arra is figyelmeztetett, hogy Magyarország ne próbálja meg az IMF nélkül.

Magyarországnak vannak gyengepontjai, és a nagy piaci volatilitás, hitel-megállapodás nélkül, nehéz helyzetben érné az országot – mondta a szakértő.

Paul Rawkins nem nyilatkozott arról, hogy a hitelminősítő rontana-e Magyarország „BB+”, azaz a befektetésre ajánlott sáv alatti besorolásán.

Közben a Standard & Poor’s illetéke a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, az IMF-megállapodás stabilizálná a hitelbesorolást. Frank Gill szerint fontos horgony lenne a megegyezés a hitelképességre nézve.

Gill hozzátette, Magyarországnak nincs hiteles középtávú költségvetési programja, ám Matolcsy György pénteki csomagjáról nem beszélt, mert még nem értékelték.

Emlékezetes, Magyarországot a három nagy hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett „bóvli” kategóriába minősítette le, és negatív kilátást tűztek a besorolás margójára. A negatív kilátás azt jelzi, hogy további leminősítés esélye magasabb, mint a besorolás tartásáé.

leminősíatés S&P Fitch