Világgazdaság

A Samsung a legnagyobb félvezető-felhasználó

Mindössze egy évig volt a világ legnagyobb „félvezető-fogyasztója” az Apple, az amerikai céget ugyanis 2012-ben megelőzte a nagy konkurens Samsung. A Gartner közelmúltban kiadott elemzése szerint a dél-koreai vállalat tavaly összesen 23,9 milliárd dollár értékben használt fel félvezetőket, ami azt jelenti, hogy a teljes globális termelés 8 százalékát kötötte le, miközben az Apple részesedése 7,2 százalékra rúgott. Egy esztendővel korábban még az amerikai cég állt a Gartner listájának élén 6,1 százalékos részesedéssel, ami jól mutatja a vevői oldalra növekvő koncentrációját is.

A piackutató Top 10-es listájának összetételében egyébként komoly változást nem hozott 2012, a sorrend azonban érezhetően átalakult: a legtöbbet javító vállalat a nyolcadikról az ötödik helyre előrelépő Sony volt, míg a legnagyobbat a rangsorban a finn Nokia bukta, amely az ötödikről a tizedik helyre csúszott vissza, miután az egy évvel korábbinál 3,6 milliárd dollárral kevesebbet költött félvezetőkre.

A Gartner elemzése egyébként rendkívül jól rámutat az IT-ágazat legfontosabb trendjeire is. A tíz legnagyobb fogyasztó közül ugyanis érdemben csak az okostelefon- és táblagépszegmensben jól szereplő vállalatok tudták növelni félvezető-felhasználásukat, miközben a személyi számítógép (PC) gyártóknál – jórészt a piac szűkülése miatt – többségében visszaesést tapasztaltak. A nagy PC-cégek közül kizárólag a Lenovo tudott növekedést felmutatni, ugyanis a kínai cég jelentősen bővítette piaci részesedését is 2012-ben. A HP és a Dell 13, míg a Toshiba 17 százalékos visszaesésről adott számot, s sokat mondó adat, hogy a tavalyi adatok alapján még a világ legnagyobb személyi számítógép-gyártójának számító HP részesedése a két évvel ezelőtti 6 százalékról 4,7-re esett.

A jelentés szerint egyébként tavaly – hosszú évek óta először – szűkült a globális félvezetőpiac: a 297,6 milliárdos forgalom 3 százalékos csökkenést jelent 2011-hez képest. A piackutatók szerint ugyanakkor 2013 újabb fordulatot hozhat a szektorban, s az idén jelentősen, akár 8 százalékkal is bővülhet a piac.

Len Jelinek, az IHS ágazattal foglalkozó vezető elemzője a cég egy korábbi elemzésében jelezte: bár a kritikus tényező a félvezetőiparban, hiszen a szegmens teljesítménye erősen függ a fogyasztók költési hajlandóságától, az okostelefonok és táblagépek terjedése lökést adhat az értékesítésnek.

forintárfolyam A szociális és adórendszer átalakítása A munka világa Angela Merkel