Világgazdaság

Ernst & Young: csökkenő árak jellemezhetik a világ olaj- és gáziparát

Növekvő termelés, csökkenő árak jellemzik majd a világ olaj- és gáziparát a következő időszakban – mutat rá az Ernst & Young előrejelzése. A nemzetközi tanácsadó cég jelentéséből az is kiderül, hogy a szektor rekordévet zárt 2012-ben: minden korábbit meghaladó mértékben növekedett a tranzakciók értéke.

Az Ernst & Young előrejelzése szerint az egyre növekvő nyersolaj-kitermeléssel az Egyesült Államok játssza majd a legnagyobb szerepet az OPEC-en kívüli országok közül a kínálat növekedésében a következő tíz évben. Emellett Kanada, Irak és Brazília kitermelésének bővülése is jelentősen hozzájárul a piac megfelelő ellátásához. Az ebből adódó árcsökkenést azonban a Közel-Keleten tapasztalható instabilitás volatilissá teszi. Ráadásul, ha az olajár hordónként tartósan 90 dollár alá esik, az OPEC feltehetőleg lépéseket tesz majd az ár szinten tartására egy termelési plafon bevezetésével – mutat rá Ernst & Young.

A földgáz-kitermelés tekintetében rövidtávon a legnagyobb figyelem a tőkeintenzív ausztráliai cseppfolyós-gáz (LNG) projekteket övezi. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően az ország a világ egyik legnagyobb LNG-exportőrévé léphet elő. Az észak-amerikai, európai és ázsiai gázárak közötti különbségek valószínűleg addig nem csökkenek, amíg nem emelkedik a felhasználói központokhoz vezető gázvezetékek kapacitása, illetve amíg az Egyesült Államok és Kanada nem kezdi el LNG-exportját – derül ki az előrejelzésből.

Rekordév a tranzakciók terén

A napi átlagosan négy tranzakcióval az olaj- és gázipar globálisan továbbra is az egyik legaktívabb szektor a fúziók és felvásárlások tekintetében. 2012-ben a tranzakciók értéke rekordot döntve 402 milliárd dollárnál tetőzött, amely jóval meghaladta a 2011-es 337 milliárd dolláros értéket. Továbbra is a kutatás és termelés (upstream) jelenti a legaktívabb területet, a tranzakciók több mint 70 százaléka itt zajlott, meghaladva a 280 milliárd dolláros értéket. Ezzel szemben a finomítási és kiskereskedelmi (downstream) oldalon stagnáltak az üzletkötések, a valamivel több mint 160 tranzakció teljes értéke 42 milliárd dollár volt. A várakozások szerint tranzakciós szempontból 2013 is meghatározó év lesz az ágazatban – mutat rá az Ernst & Young elemzése.

Idén 8-10 százalékos növekedés prognosztizálható a tőkebefektetések terén. Az upstream szektorban a befektetések nagy része a hagyományos módon kitermelhető mezők kutatására és feltárására koncentrál majd. A nem hagyományos módon kitermelhető készletekre fordított összegek elsősorban Észak-Amerikában növekednek, a világ többi részén lassabb felfutásra kell számítani.

Ernst & Young gáz olaj ipar