Világgazdaság

Magyar igen a törököknek

Évi ötmilliárd dollárra akarja emelni Magyarország és Törökország a kölcsönös kereskedelmi forgalmat a mostani 1,7-ről. A török kormányfő tegnapi budapesti látogatásásán a célt fogalmazták meg, az eszközöket eztuán keresik hozzá.

Mintegy lemásolva hétfői prágai látogatását, a török kormányfő Budapesten is elérte, hogy egy EU-tagállam ismét biztosítsa támogatását Törökország uniós csatlakozásához. Orbán Viktor tegnap úgy fogalmazott, miután Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel találkozott, hogy Magyarország támogatja Törökország európai uniós tagságra irányuló törekvéseit, és ezen az állásponton nem változtat az a tény sem, hogy ez az ügy nem mozdult előre az elmúlt évben sem.

Ankara azért keres nyílt támogatókat, mert korábban azt a cél tűzte ki maga elé, hogy 2013-ban lezárja a még nyitva lévő tárgyalási fejezeteket. Ezt Brüsszel nem támogatja, a török tagságnak pedig több ellenzője van, mint támogatója. Az ellenzők között van Ausztria, Németország és Franciaország, mellette pedig Nagy-Britannia és például Románia. Az Orbán-kormány már 2010 októberében egyértelműen letette a voksot a török csatlakozás támogatása mellett. Számos török politika, közöttük a környezetvédelmi vagy a közbeszerzési egyelőre nem egyeztethető össze az uniós joganyaggal, az acquis-val.

A magyar miniszterelnök a tegnapi közös sajtótájékoztatón jelezte, török tárgyalópartnerével azt a célt határozta meg, hogy a két ország kereskedelmi forgalmát 2015-re a 5 milliárd dollárra emeljék. Ez jelenleg 1,7 milliárd. Ezen ambiciózus cél teljesítéséért minden akadályt el fogunk hárítani a kereskedelmi kapcsolatok elől – tette hozzá. Később, egy üzleti fórumon Orbán méltatta, hogy Recep Tayyip Erdogannak sikerült kellő időben meghoznia azokat a döntéseket, amelyekkel elejét vette annak, hogy nemzetgazdasága válságba zuhanjon. „Itt Magyarországon mi is igyekszünk, de sajnos még nem olyan jó eredménnyel, ahogyan Törökország” – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette: hat olyan gazdasági mutató van, amellyel a gazdaság állapota felmérhető. Az államadósság Magyarországon csökkenő tendenciát mutat, a költségvetési hiány immár harmadik éve 3 százalék alatt van, és javultak a foglalkoztatási mutatók is: 160 ezerrel dolgoznak többen, mint két évvel ezelőtt. Magyarország emellett jól teljesít a külkereskedelmi és fizetési mérleg mutatók területén is. A hatodik mutató, ahol „döccen a kerék”, a – mondta, jelezve, hogy itt a magyar gazdaság messze elmarad Törökország, de a közép-európai országok gazdaságától is. Orbán Viktor összefoglalva a tárgyalások eredményeit megemlítette: megállapodtak abban, hogy vízumkönnyítéseket vezetnek be a két ország között, megkétszerezik a két ország közötti kereskedelmi volument, elismerik egymás diplomáit és hangsúlyt helyeznek kölcsönös kulturális jelenlétre is.

Pénzügyi és gazdasági válság A Monetáris Tanács kamatdöntései Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Orbán Viktor Matolcsy György Elemzői vélemények A második Orbán-kormány energetika Adósságválság az EU-ban Cséfalvay Zoltán Palócz Éva A munka világa