Világgazdaság

Eltávolodott a 300-as szinttől a forint

Az erősebb irányba korrigált tegnap a forint, és stabilan a 300-as szint alatt fejezte be a kereskedést. Ma reggel tovább folytatódott a távolodás a 300-as szinttől az erősödés irányába. Tartósabb erősödési trendet technikailag a 298-as, majd a 296-os támaszszintek áttörése sugallna. Felfelé ellenállásnak továbbra is a 300-as szint számít – írják az Erste elemzői.

A 300-as szint alatt tudott tegnap stabilizálódni az EURHUF. A nemzetközi befektetői hangulat kedvező volt, ami némileg támogatta a forintot, de összességében továbbra is az látszik, hogy javuló kockázati étvágy a megszokottnál kisebb mértékben tud csak megjelenni a forint árfolyamában. Ennek a legfontosabb oka továbbra is az, hogy nem ismert a piacok számára, hogy lesz-e bármilyen irányváltás a hazai monetáris politikában a közeljövőben. Ma a forintpiac is leginkább a délutáni USA-beli átfogó munkapiaci adatokra figyelhet, hiszen a munkapiac állapota fontos jelzéseket adhat a Fed-nek azzal kapcsolatosan, hogy a jelenleg havi 85 Mrd dollárt kitevő likviditáspumpát meddig lesz érdemes folytatnia. 

Jól sikerültek a tegnapi kötvényaukciók. Közel 120 Mrd forintot kitevő kereslet mutatkozott a három papír iránt, az ÁKK így 59 Mrd forint értékben adott el a kötvényekből, ami 14 Mrd forinttal lett magasabb az eredetileg tervezettnél. A délutáni nem kompetitív tenderen pedig további 17,2 Mrd forintnyi került eladásra. A maximális hozam a 3, az 5 és 10 éves államkötvény esetében 5,20 százalék, 5,65 százalék és 6,35 százalék lett. A másodlagos piacon összességében vegyes irányú, de csak kisebb mértékű hozamváltozások történtek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon nagyot ugrott tegnap az euró árfolyama a dollárral szemben. A korábbi csökkenő trend az 1,3-as szint alatt fordult és onnan 1,3107-ig emelkedett az árfolyam. A jen viszont tovább gyengült a dollárral szemben, és ma már elérte a 95-ös árfolyamszintet is. Nem voltak nagy mozgások tegnap a tengerentúli piacokon, enyhe pluszban fejezték be a kereskedést az indexek (Dow 0,23 százalék, Nasdaq 0,3 százalék, S&P500 0,16 százalék). Egész nap oldalaztak a nyugat-európai börzék, végül enyhe emelkedéssel fejezték be a kereskedést (FTSE100 0,18 százalék, DAX 0,26 százalék, CAC40 0,54 százalék).

Ázsiában a Nikkei a hét utolsó kereskedési napján 2,62 százalékos emelkedést tudott felmutatni. A Hang Seng 1,72 százalékot emelkedett, míg a Shanghai index értéke 0,23 százalékkal csökkent. A ma publikált adatok szerint a kínai 21,8 százalékkal nőtt év/év alapon, miközben csak 8,1 százalékos növekedést vártak. Ezzel párhuzamosan az 15,2 százalékkal csökkent, szemben a várt 8,5 százalékos visszaesés helyett. A dél-koreai Kospi index annak ellenére emelkedett kismértékben, hogy Észak-Korea ma bejelentette, hogy felmondja a két ország közötti meg nem támadási egyezményt.

Az árupiacon az olaj árfolyama a 200 napos mozgóátlagról fordult, és 90,42 dollárról 91,56 dollárra emelkedett. Az árfolyam emelkedését támogatta a kedvező amerikai munkaerő piaci adatok mellett az északi-tengeri vezeték lezárása is, melyre olajszivárgás miatt volt szükség. A részvénypiaci optimizmus kedvezőtlenül hatott az aranyra, melynek árfolyama 1583,9 dollárról 1578,97 dollárra csökkent. A határidős indexek többsége a pozitív tartományban tartózkodik a reggeli órákban.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a friss munkanélküli segélykérelmek száma 7 ezer fővel 340 ezerre csökkent, miközben a várt érték 355 ezer volt. Az elmúlt 5 évben nem láttunk ilyen alacsony adatot. A külkereskedelmi mérleg hiánya 44,4 milliárd dollárra nőtt januárban, a várakozás 42,4 milliárd dolláros deficit volt.

Az Európai Központi Bank tegnapi ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, ami 0,75 százalékon maradt, egyöntetű többség szavazott a kamat tartására. Mario Draghi szerint továbbra is gyengélkedik a gazdaság, de az év második felében már fellendülés jöhet. Az export gyengélkedése és az alacsony belső kereslet miatt a előrejelzését lefelé módosította az EKB.

Ma tette közzé a KSH a részletes tavalyi negyedik negyedéves GDP adatokat, az előzetes gyorsbecsléssel megegyezően 2,7 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság. A háztartások végső fogyasztása 1,4 százalékkal, a beruházások 5,6 százalékkal estek vissza éves szinten. Az export 1,1 százalékkal, az import pedig 1 százalékkal csökkent, így a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása enyhén negatívvá vált.

Az NGM közleménye szerint februárban az államháztartás mérlegének hiánya 337 Mrd forint volt, az évkezdettől számított deficit ezzel 339,5 Mrd forintra emelkedett, ami az éves terv 40,3 százaléka.

Tavaszi ülésszak - Vita A Monetáris Tanács kamatdöntései Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 Tőzsdei elemzések Elemzői vélemények A második Orbán-kormány energetika repülés elemzésTőzsdei elemzések Deviza- és árupiac GDP-adatok Varga Mihály Európai Unió Korábbi konferenciák Euróbevezetés ingatlanpiac infokommunikáció Adórendszer Magyarországon