Világgazdaság

Éjfél után csatlakozik az unióhoz Horvátország

Csaknem 30 állam- és kormányfő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz ma éjszaka Zágrábban a Horvátország európai uniós csatlakozását köszöntő rendezvényen. Horvátország erős adottságokkal és gyengélkedő gazdasággal, aggodalmak közepette, de nagy reményekkel csatlakozik hivatalosan az EU-hoz hétfőn.

Összesen mintegy 120 vezető külföldi politikus jelenlétében ünneplik a horvát fővárosban az 28. tagállamának július 1-jei belépését. Az ünnepségek központi helyszínén, a Jelacic téren Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, valamint Eamon Gilmore, a soros elnöki tisztet betöltő Írország parlamentjének alelnöke mellett Ivo Josipovic horvát államfő és Zoran Milanovic miniszterelnök is beszédet mond.

A csatlakozás éjszakáján közel 700 szereplő közreműködésével látványos, a horvát kulturális örökséget középpontba állító programot láthat a közönség a főváros központjában.
A zágrábi rendezvénnyel párhuzamosan a breganai horvát-szlovén határátkelőnél ünnepélyesen leveszik a vámhatárt jelző táblát, és átengedik az EU-ból Horvátországba érkező első autót. Az eseményen beszédet mond Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Slavko Linic horvát pénzügyminiszter és Uros Cufer szlovén pénzügyminiszter, s jelen lesz Kovácsics Iván, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal stratégiai elnökhelyettese, illetve Varga Árpád külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettes is.

Horvátország - hétfőtől az EU 28-ik tagországa - a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó hazai össztermékben (GDP) a világranglista 48-ik helyezettje volt 2011-ben 19 487 dollárral a Világbank számítása szerint, a 45-ik helyezett Magyarország (21 665 dollár) és a 47-ik helyezett Lengyelország (21 085 dollár) mögött, ennél is jobban elmaradva a 41-ik helyezett Szlovákiától (24 095 dollár) és a 35-ik helyezett Csehországtól (26 332 dollár) a kelet-európai szomszédságban. A volt Jugoszláviából is alaposan megelőzte a 34-ik helyezett Szlovénia (26 943 dollár), viszont Horvátország messze jobb volt a 74-ik helyezett Szerbiánál (11 887 dollár), a 77-ik helyezett Macedóniánál (11 561 dollár) vagy a 88-ik helyezett Boszniánál (9076 dollár).

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hasonló, de tavalyi rangsorában Horvátország a világranglista 54-ik helyét érte el évi 17 810 dolláros egy főre jutó hazai össztermékkel vásárlóerő-paritáson. Ezen a listán Magyarország a 49-ik volt (19 638 dollár), Lengyelország a 47-ik (20 592 dollár), Szlovákia a 43-ik (24 249 dollár), Csehország a 36-ik (27 191 dollár). A volt Jugoszláviából Szlovénia tavaly a világranglista 35-ik helyezettje volt (28 195 dollár), Macedónia a 84-ik (10 579), Szerbia a 86-ik (10 405 dollár), Bosznia a 98-ik (8216 dollár). Ezen a listán az EU-ba legutóbb fölvett Bulgária a 67-ik (14 312 dollár), Románia a 74-ik (12 808) helyet érte el. Az EU statisztikai hivatala szerint a horvát vásárlóerő-paritáson az EU-átlag 61 százaléka volt tavaly.

Horvátország 1991-ben lépett ki Jugoszláviából. A balkáni háborúk után gyors növekedés következett elsősorban az idegenforgalomból, az idegenforgalmat támogató állami beruházásokból - főleg út- és autópálya-építésekből a fő európai folyosók mentén -, politikai és gazdasági reformok támogatásával. Az ország gazdasága 2007-re évi 6 százalékkal bővült, ám a világválság megtépázta: az előrejelzések szerint idén már ötödik éve folytatódik a

A felfutásban éppúgy az idegenforgalomé volt a főszerep, mint a visszaesésben. A 4,3 millió lakosú ország évente körülbelül 10 millió turistát fogad. Kínálati oldalról a horvát GDP 66 százalékát adják a szolgáltatások, amelyek közül a legfontosabb, az idegenforgalom önmagában a hazai össztermék 20 százalékát termeli. A horvát tengerpart az ENSZ rangsora szerint a világ 18-ik számú utazási célpontja, de a világválság miatt kevesebb lett a vendég az utóbbi években.

Az ipar a GDP 27 százalékát adja, ebben kiemelkedő a hajógyártás, a bányászat, az Adria-kőolajvezeték rijekai központja és a horvát kormány és a magyar Mol közös tulajdonában lévő INA olajtársaság tevékenysége. A mezőgazdaság a GDP 6 százalékát adja, ebből elsősorban a tengeri hal, a bio-élelmiszerek, a bor és az olívaolaj exportja jelentős külföldről nézve.

Az EU-beli megfigyelők Horvátország gondjai közé sorolják az ipar szűkülését a rendszerváltás óta, összefüggésben a kelet-európai piacok elvesztésével, az ebből és az utóbbi évek általános visszaeséséből fakadó munkanélküliséget - amely a 2007-es 9 százalékról mára 20 százalék fölé emelkedett -, a szegénységet - a lakosság több mint 20 százaléka él a szegénységi küszöb alatt -, az ügyek tömegét cammogva cipelő igazságszolgáltatást, a közigazgatás elmaradottságát, a bürokráciát és a korrupciót. A Világbank felmérése szerint Horvátország a világranglista 84-ik helyezettje volt tavaly az üzleti tevékenység, vagyis a cégalapítás és -működtetés szabályozási, adminisztratív és finanszírozási könnyűsége tekintetében. Ezen a listán Magyarország az 54-ik.

Az EU-csatlakozás előtti napon a Reuters véleményeket gyűjtött. "Nézzék csak, mi történik Spanyolországban vagy Görögországban! Hát ide tartunk mi is? Sok illúzió kellene, hogy örüljünk az EU-csatlakozásnak, de már nincsenek illúzióink" - mondta egy nyugdíjas zágrábi járókelő.
Az EU nem tökéletes, de ez Horvátország egyetlen esélye. Szükségünk van a belépésre pénzügyi és gazdasági okokból, és a béke és a stabilitás megőrzése végett" - mondta Slavenka Drakulic Ilic írónő.

bor Slavenka Drakulic Ilic Eamon Gilmore az Európai Parlament Reuters bio-élelmiszerek miniszterelnök szlovén pénzügyminiszter Európai Bizottság Herman Van Rompuy Európai Tanács Uros Cufer IMF Horvátország Orbán Viktor idegenforgalom horvát pénzügyminiszter tengeri hal Spanyolország Jose Manuel Barroso Slavko Linic mezőgazdaság Nemzetközi Valutaalap Zágráb Zoran Milanovic martin schulz export Görögország olívaolaj írónő uniós csatlakozás