Világgazdaság

Ki a szerencse kegyeltje?

A Fidesz pártigazgatója által vezetett Ferencváros, Fa Nándor cége, valamint a Nyerges Zsolthoz köthető szolnoki és vízlabda és kosárlabda csapatok kapták a legnagyobb támogatást 2012-ben a Szerencsejáték Zrt.-től.

A Szerencsejáték Zrt. tavaly 598 millió forintot fordított közvetlen célú sporttámogatásra – közölte nemrég Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján. Az állami tulajdonú cég lapunknak elküldött adatai alapján a magasan a legnagyobb adományban a Ferencváros részesült, negyedmilliárd forinttal. A klub elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója. Szintén kiemelkedő támogatást kapott Fa Nándor cége, a HT HAJÓ Innovációs Zrt. is. Fa jelenleg új projektjén a Spirit of Hungaryn dolgozik, tervei szerint visszatér a profi óceánvitorlázók világába.

Jelentősebb összeget kapott még a Pick Szeged kézilabda csapata is. Süli Róbert, a magyar bajnokságban idén 2. helyezett, a Bajnokok Ligájában szereplő csapat kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: a Szerencsejáték Zrt.-vel évek óta szerződésben vannak, ez alapján kapják a támogatást. Az összeg a működést biztosító büdzsébe kerül, a 30 millió forintos támogatás mértéke évi költségvetésük 4–5 százalékát teszi ki.

A milliós tételek között szereplő F.K.L. Sportszolgáltató Kft. tulajdonképpen a Soproni férfi NBI-es kosárlabdacsapatot takarja.
A szponzorált csapatok között szerepel két szolnoki sportegyesület, a Szolnoki Vízilabda Sport Club és a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub. Mindkét egyesület szorosan köthető Nyerges Zsolthoz, a Közgép elnökéhez. A kosárlabdacsapat idén a bajnoki döntőben vereséget szenvedett az Alba Fehérvártól, de tavaly magyar bajnok és kupagyőztes lett, valamint bekerült a Challenge Kupa négyes döntőjébe. A vízilabdacsapat idén már a bajnoki döntőbe jutott, de végül kikapott az Egertől.
Félmillió forintot kap a PVSK Marketing Zrt., ez a Pécs férfi NBI-es kosárlabdacsapatát takarja. Negyvenmilliót juttatnak a Magyar Olimpiai Bizottságnak, emellett még HGS Reklám Marketing és Rendezvényszervező Kft.-tel kötöttek ötmillió forintos szponzori szerződést. Mint a cég lapunknak elmondta, sportesemények szervezésével foglalkoznak. A Szerencsejáték Zrt. a Csók Tenisz nevezetű rendezvényüket támogatta.

A Szerencsejáték Zrt. 2010-ben több mint 71 millió, 2011-ben közel 338 millió forinttal támogatta adományozás, vagy szponzoráció révén a magyar sportot. Adományozásnál pénzügyi elszámolással és teljesítésigazolással történik az adott összeg felhasználásának igazolása; szponzoráció esetén a szponzori szerződésben foglaltaknak megfelelően.
A cég a támogatott szervezetek kiválasztásáról lapunknak azt írta, szponzorálási, támogatási kérelmet csak postai úton, aláírva fogadnak el Szentpétery Kálmán vezérigazgatónak címezve. A kérelmek elbírálásában a vezérigazgatót a független szakértőkből álló Társadalmi Tanácsadó Testület segíti javaslataival a Társaság hatályos Támogatási Szabályzata alapján. A Szerencsejáték Zrt.-hez beérkezett kérelmek minden esetben először a testület elé kerülnek véleményezésre, és konszenzusos javaslatuk alapján a végső döntést a vállalat vezérigazgatója hozza meg. A Társadalmi Tanácsadó Testület 5 tagból áll, tagjai ismert szakemberek, akiket a vezérigazgató kér fel. A visszaélések elkerülése miatt személyük, kilétük nem publikus információ.

Milliárdok folynak a magyar sportba a játékadóból

A játékadóból a Szerencsejáték Zrt. 6,221 milliárdot adott a magyar sportnak, 2010-ben ez 4,5 milliárdot míg 2011-ben 4,7 milliárd forintot jelentett. A közvetlen támogatások közé tartozik a sorsolásos szerencsejátékok játékadójának 12 százaléka, a Tippmix és a Tippmax játékadójának fele, valamint a Totó és a Góltotó játékadója teljes egészében a hazai sportéletet támogatja. Ezen kívül az Ötöslottó játékadó-összegének 90 százalékával a Nemzeti Kulturális Alap, a Hatoslottó játékadóösszegének 80 százalékával a Magyar Nemzeti Filmalap jogosult gazdálkodni. A felhasználás vonatkozásában a Szerencsejáték Zrt. nem kompetens. A cég korábban lapunkkal azt is közölte, hogy állami tulajdonú vállalatként a társasági terhére nem nyújthatnak támogatást.


Nemzeti Kulturális Alap TippMax Közgép kézilabda Szerencsejáték Zrt. Ötöslottó Hatoslottó HT HAJÓ Innovációs Zrt. Süli Róbert Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub tippmix Nyerges Zsolt F.K.L. Sportszolgáltató Kft. Szolnoki Vízilabda Sport Club pick szeged Csók Tenisz Társadalmi Tanácsadó Testület játékadó Totó Fa Nándor Góltotó