Világgazdaság

Van elég pénz – nyugtatgatta a piacokat Kína

Elegendő pénz van a kínai bankrendszerben, a stabilitás fenntartása pedig elsődleges cél - mondta a központi bank kormányzója és a banki szabályzó hatóság vezetője a hétvégén egy Sanghajban rendezett pénzügyi konferencián.

A kelet-kínai metropoliszban évente megrendezett, a vezető pénzügyi döntéshozókat tömörítő Lujiazui Fórumon Csou Hsziao-csuan, a központi bank (PBoC) kormányzója úgy fogalmazott: a kínai pénzpiacok normálisan működéséhez szükséges likviditás biztosítva van, nem kell pénzhiány miatt aggódni. A központi banknak számos eszköz rendelkezésére áll, melyeket szükség esetén fel tud használni a likviditás biztosítására - mondta a fórumon Csou, hozzátéve: a piacok általános stabilitásának fenntartásáért a központi bank mindent meg fog tenni.

A kormányzó a múlt heti hitelszűke óta először lépett nyilvánosság elé, személyesen is megerősítve a PBoC korábbi közleményét, melyben a pénzpiaci eszközök felhasználása mellett a jegybank a segítségre szoruló pénzügyi szervezetek közvetlen kisegítését is megígérte. A pénzcsapjait váratlanul elzáró jegybank új politikájával a hazai pénzintézeteknek üzen, és az "informális" hitelezési gyakorlat megfékezése érdekében fogta vissza a kereskedelmi bankok mértéktelen készpénzigényének kielégítését.

A hitelszűke nem azt jelzi, hogy nincs pénz az országban, az elmúlt hetek eseményeihez számos ok hozzájárult - fogalmazott a Lujiazui Fórumon Sang Fu-lin, a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) elnöke. Az országban minden pénzügyi szükséglet kielégítéséhez elegendő forrás rendelkezésre áll, sőt még annál is több. Az ország bankrendszerében 1,5 ezer milliárd jüan (55,5 ezer milliárd forint) pluszforrás van, ez a rendes kifizetési és elszámolási igények kétszerese - mondta Sang. A lassuló kínai gazdasági növekedésről és az egyéb kockázatokról - így az túlfűtöttségéről vagy a tartományi kormányok hitelállományáról - szólva a CBRC vezetője úgy fogalmazott: amíg megteszik az azok szabályozásához szükséges lépéseket, ezek a problémák kezelhetőek.

A mértéktelen hitelezés visszafogásával a jegybank kiigazítani igyekszik a készpénzkínálat korábbi mikéntjét, segíteni kívánja a kölcsönök minőségének javítását, valamint a piaci erők fokozott érvényesülését a gazdaságban - fogalmazott Csu Ning, a sanghaji Jiaotong Egyetem pénzügyi intézetének professzora az eseményen. A gazdaságpolitika jelentős lazítása a jövőben sem várható a PBoC részéről, a vezetés ugyanakkor biztosan fel fog lépni, hogy a rendszerkockázatokat elkerülje - értett egyet a fórumon részt vevő szakemberek többsége.

Jiaotong Egyetem Stabilitás sanghaj Lujiazui Fórum CBRC Kínai Banki Szabályozó Bizottság Csu Ning Sang Fu-lin Csou Hsziao-csuan