Világgazdaság

Bizottság: indokolatlanul sokat keresnek a jegybanknál

Benyújtott az Országgyűlésnek éves tevékenységéről szóló beszámolóját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyelő Bizottsága. A testület szerint az MNB működése alapvetően megfelelt a bankra vonatkozó jogszabályoknak és az esetlegesen megfogalmazott kifogások nem érintik a jegybank számviteli kimutatásainak számszaki hitelességét.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, a jegybanki felügyelőbizottság 2012. júniustól - 2013. júniusig terjedő időszaki tevékenységét értékelő dokumentumban megállapítja: az MNB összességében szervezetten, és fegyelmezett gazdálkodást folytatva működött.

Az időszak 11 ülésének 59 tárgyalt anyagát összegezve megjegyzi ugyanakkor, hogy "a költségtakarékos gazdálkodásra való törekvés és a költségcsökkentések ellenére a gazdálkodás nem minden elemében jelent meg a racionalitás".

Kifejtik: a 2012-ben a tényleges költségek mind a tervezettől, mint az előző évi szinttől elmaradtak. Jelentősen több bért fizettek ki ugyanakkor annál, "mint ami egy közpénzből finanszírozott állami intézménynél indokolt lenne". "A javadalmazás (alapbér, bónusz, juttatások) meghaladja az MNB által referenciának választott bérszintet, de az intézkedések nyomán már közelített hozzá" - teszik hozzá.

A felügyelőbizottság jelezte, hogy fenntartja korábbi álláspontját, hogy a Pénzjegynyomda Zrt. 100 százalékban kerüljön közvetlen állami tulajdonba, és emlékeztet, hogy kockázatokkal bír  a szervezet által választott stratégia.

A felügyelőbizottság kifogásolta továbbá az elnöki cikluson áthúzódó közbeszerzési eljárások lefolytatását. Az MNB Felügyelő Bizottságának - Országgyűlés által megválasztott - elnöke jelenleg Járai Zsigmond, korábbi jegybankelnök.

 

nemzeti bank MNB jegybank