Világgazdaság

Jó gabonatermés várható

Jó gabonatermés várható az idén, de ahogy a mennyiségek nőnek, úgy csökkennek az árak is a várakozások szerint. Míg a termelők szerint a talpon maradáshoz elengedhetetlen lenne, hogy minimum 50 ezer forintba kerüljön a búza tonnája, a malomipar szerint ennél alacsonyabb ár várhat

Megkezdődött az aratás az őszi árpa betakarításával az országban – közölte a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten az aratási koordinációs bizottság ülését követően. Czerván György hozzátette: Magyarországon az idén a betakarításra váró terület a kalászos gabonák esetében összesen 1,774 millió hektár.

"Jó közepes termés várható, a mai tudásunk szerint az őszi vetésű kalászos gabonákból, és a repcéből nem lesznek mennyiségi gondok” – jelentette ki a Világgazdaságnak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: „ez ugyanakkor csak várakozás, a várt mennyiség nincs még a raktárakban.”

Vancsura elmondta: az árpa aratása a déli megyékben már elkezdődött. Csongrádban, Baranáyban, Békésben rendkívül előrehaladott az állapota, itt már a termés 30 százalékát betakarították. Jól halad ez a munka Somogyban és Bács-Kiskun megyében is. „Ha nem esik az eső a következő néhány napban, akkor az árpa aratása a termőterület legnagyobb részén hamar befejeződik” – jelentette ki az elnök, aki szerint az árpa termésmennyisége idén 15-20 százalékkal lehet magasabb, mint tavaly. Ehhez ugyanakkor várhatóan 20 százalékkal alacsonyabb ár társul, vagyis átlagban a termelők eredménye nem javul. „Az árpa tonnája tavaly 55 és 60 ezer forint között mozgott, ez az ár most 42-46 ezer forint körül van. Ennél alacsonyabb valószínűleg nem lesz” – fogalmazott az elnök. Vancsura hozzátette: mivel a hazai sertésállomány csökken, az árpa piacán egyre fontosabbá válnak az exportpiacok.

A GOSZ-elnök szerint az árpához hason ló jó eredményt könyvelhetnek el a rozs és a tritikálé termesztői is, ám ezeknél a növényeknél is számolniuk kell az alacsonyabb árfekvéssel.

A búza esetében a termőterület 1,1 millió hektár, a termés a mostani becslések szerint akár 5 millió tonna körül alakulhat idén. Ez jelentősen jobb a múlt évi eredménynél. Tavaly a hektáronkénti terméseredményt az időjárás miatt 3,6 tonnára tették a szakértők, végül ennél valamivel jobb lett az eredmény, átlagosan 3,8 tonna hektáronként. „A jelenlegi termésbecslés 4,6 tonnás hektáronkénti eredményről szól, és a jelenlegi helyzet szerint úgy néz ki, hogy ez meg is valósulhat” – jelentette ki Vancsura József. Az elnök hozzátette: „a búza esetében az aratás még nem kezdődött meg, országosan csupán 300-400 hektáron végeztek próbavágásokat, amelyek ígéretes eredményt vetítenek előre. Ha a következő napokban nem esik az eső, esetleg kisüt a nap és a szél is fúj, akkor már a héten megkezdődhet a búza aratása.”

Az árakról szólva Vancsura kifejtette: „jelenleg olcsó a búza, 46-48 ezer forintba kerül tonnája, jóllehet a termelők 50 ezer forint körüli árral kalkuláltak. Ennél az árnál már szerény nyereséget tudnának produkálni, a termőhelytől függően.” Az elnök ugyanakkor figyelmeztetett: „A világ egyik legfontosabb termőrégiójában, a Fekete-tenger térségében a tavalyinál jóval job termés várható. Oroszország, Ukrajna, és Kazahsztán együttesen 20 millió tonnával több gabonát dohat piacra a várakozások szerint, ez pedig jelentősen lenyomhatja az árakat.” A Tavalyi aszály után tehát Kelet-Európa ismét jelentős exportot bonyolíthat.

Poór: az ár négyessel kezdődhet

„A volument illetően valóban jó búzatermés ígérkezik idén, ám a minőséggel kapcsolatban már vannak kedvezőtlen várakozások is. A minőség természetesen aratáskor derül ki, de úgy tűnik, a tavaszi esőzés miatt néhol előfordulhat a fuzárium-fertőzés. Igaz, ez nem éri el a néhány évvel ezelőtti szintet” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Poór Zoltán. A Goodmills Malomipari Zrt. vezérigazgatója lapunknak hozzátette: „tavaly komoly gondok voltak a mennyiséggel, ám a minőség egészen kiváló volt. Idén a várakozások szerint lehetséges, hogy 5 millió tonna is terem, ám a minőség biztosan nem lesz olyan jó, mint a tavalyi.” Az árakról szólva Poór kijelentette: „A Fekete-tenger térségének számai valóban jók, és Anglia kivételével Nyugat-Európa is jó mennyiséget takarít be. A végső ár valószínűleg négyessel kezdődik majd, és nem ötössel” – tette hozzá..


-->

Autók NAV logisztika Pénzügyi és gazdasági válság raktározás kutatás Goldman Sachs makroadatok katona tamás Lakossági energiaellátás Tőzsdei elemzések Orbán Viktor autóipar trafiktörvény oktatás energetika A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban makromutatók Útdíj mezőgazdaság Horn Gyula Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt Élelmiszerpiac Huawei Deviza- és árupiac Microsoft Magyar Posta Zrt. Mol Botrányok a politikában Varga Mihály Európai Unió Mark Carney BÉT ingatlanpiac áruszállítás Állami Autópálya Kezelő Zrt. Barack Obama infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon