Világgazdaság

Jó termés lesz az idén

Minden fontos szántóföldi növényből jó termés várható idén, még az őszi betakarításúakkal kapcsolatban is indokolt lehet a bizakodás

A tavalyi aszály után 2013 sokkal kedvezőbben alakul a gazdáknak. A hazai kalászos gabonatermés az idén bőven fedezni fogja az ország étkezési és takarmányszükségletét, búzából és árpából jelentősebb mennyiség juthat exportra is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a napokan közölte: a 2013-ban betakarításra váró mintegy 1,774 millió hektár terület 62 százaléka, azaz hozzávetőleg 1,1 millió hektár az őszi búza, míg 11 százaléka, vagyis 193 ezer hektár az őszi árpa vetésterülete, ennek aratásával mára végeztek a gazdák. Az ország egészében jó, 4,46 tonnaás hektáronkénti termésátlag volt.

Jó a helyzet az őszi búza esetében is. A betakarításra váró csaknem 1,1 millió hektárról idén 5 millió tonnát várnak.

Más kérdés, hogy a termelők milyen jövedelmet tudnak majd realizálni az aratás végeztével. „Egyelőre továbbra is úgy látjuk, hogy országosan meglehet az ötmillió tonnás búzatermés, amelyhez országos átlagban hozzávetőleg 4,6 tonnás hektáronkénti termésátlag szükséges. Ahhoz azonban, hogy a termelők profitot tudjanak realizálni, a jelenlegi árszintek mellett ennél magasabb, öt tonnás termés kell” – fogalmazott korábban lapunknak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Erre a hektáronkénti hatékonyságra a csak termelők egy részénél van lehetőség.

Egyelőre korai becsülni az egyéb, őszi betakarítású szántóföldi növények – így a napraforgó és a kukorica – lehetséges terméskilátásait, de a termőterületek képe bizakodásra ad okot. Az év első felében a kedvezőtlen időjárás miatt késett a vetés, mára azonban utolérte magát a termés.

Autók BÉT - Napi események sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF kutatás Bajnai Gordon OTP ORFK turizmus Moody's Vállalati jelentések Tőzsdei elemzések Orbán Viktor autóipar Hitelek: lakás trafiktörvény oktatás energetika autó BKK A KSH jelenti repülés Reklám és Média Google Inc. mezőgazdaság fogyasztási cikkek Federal Reserve - Fed utazás Mol Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Angela Merkel Gazprom infokommunikáció Adórendszer Magyarországon