Világgazdaság

Ezekből a kütyükből válogatunk idén karácsonykor

Szó szerint jól tapintható az idei IFA-n (Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás) az elmúlt évek legmeghatározóbb trendje, az érintőképernyős eszközök viharos térhódítása. Az okostelefonok és a tabletek uralják az eseményt, és a bejelentésekből, illetve a kiállított eszközökből már az is látszik, hogy miből válogathatnak majd idén karácsonykor a fogyasztók.

Nos, csúcskategóriás telefonban egész biztosan nem lesz hiány, az IFA-n közelről is meg lehetett csodálni a Sony Xperia Z1-et, a szemre is tetszetős készülék 5 hüvelykes full-HD kijelzővel, bivalyerős processzorral keresi a felhasználók kegyeit. Az inkább személyi számítógépeiről és tabletjeiről ismert Acer is igazi csúcsmobillal vág neki a karácsonyi vásárlási szezonnak, az új Liquid S2-ese 6 hüvelykes kijelzővel, 13 megapixeles kamerával és 4K (vagyis ultra nagy felbontású) rögzítési lehetőséggel igyekszik meghódítani a vásárlóközönséget. A készülék októbertől érkezik az európai piacra, jóval 500 euró feletti áron. Az LG az augusztusban bemutatott G2 okostelefonja után az IFA-n egy igen ütőképes tablettel jelent meg, a 8,3 hüvelykes, full hd kijelzőjű G Pad-el. A bizonytalan jövőjű BlackBerry portfóliójából a Z10 inkább egy átlagos okostelefon erényeit csillogtatja meg, ugyanakkor a Q széria készülékei, az 5-ös és 10-es kiváló megoldást jelenthetnek azoknak a felhasználóknak, akik az érintőképernyő mellett igénylik a QWERTY billentyűzetet is sms vagy éppen e-mail írásához.

Bár nem volt hiány okosmobilból sem, táblakészülékből elképesztő kínálat jelent meg az IFA-n. A nagy gyártók mellett számos kisebb márka képviselteti magát a szeptember 11-ig tartó kiállításon. Az újdonságok között volt a világ jelenleg legnagyobb pc-gyártója, a Lenovo S5000-es, 7 hüvelykes táblagépe, ami az egyik legkeskenyebb készülék ebben a kategóriában. Vonzóvá teszi az eszközt az is, hogy a 3450 mAh-s akkumulátornak köszönhetően 8 óra az üzemideje. A Lenovo új tablet az év vége felé lesz elérhető Magyarországon. A cég standján kapott információk szerint a wi-fi-s modell 199 euróba, míg a 3G-s változat 249 euróba kerül.

A világ legnagyobb okostelefongyártója, a Samsung az idei IFA-n egy új készülékkategóriával került a középpontba. A cég okoskarórája, a Galaxy Gear a várakozásokkal ellentétben nem rendelkezik hajlítható kijelzővel, és kiderült, hogy igazából egyelőre csak a társaság új Galaxy Note 3 készülékével, illetve a feltuningolt Note 10.1-el használható.

A Gear ezekkel a készülékekkel összehangolva alkalmas hívások indítására és fogadására, sőt azt is jelzi, ha SMS vagy e-mail érkezik, igaz ezeket már csak a telefonon lehet megnézni. A tervek szerint szeptember végén kezdik meg a forgalmazását, az Egyesült Államokba október elején érkezik meg, és ott 299 dollárért árulják majd.

A gyártó állítása szerint normál használat mellett egy napot bír ki az okosóra akkumulátora, a burkolat alatt egy 800 MHz-es processzor rejtőzik és 512 megabájt RAM-al lett ellátva. Nagy teljesítményt tehát ne várjunk az új készüléktől, bár a hírek szerint az egészségmegőrzés kapcsán fontos szerepe lehet, hiszen számos, ehhez a területhez kötődő alkalmazást fejlesztenek már most az eszközre. A Gearrel lehetősége nyílik a felhasználónak arra, hogy hangvezérléssel irányítsa a hozzá csatlakoztatott okostelefont, legalábbis a hívások kezdeményezésekor.

Az okoskaróra mellett a Galaxy Note 3 volt az igazi újdonság a Samsungnál, a külön kategóriát képviselő Note-család új tagja 5,7 hüvelykes kijelzővel, elődjéhez képest megnövelt üzemidővel és 13 megapixeles hátoldali kamerával csábítja a felhasználókat. Emellett a bővíthető memóriakapacitás és a kivehető telepek is újdonságnak számítanak.

A tabletek előretörése jelentős csapást jelent a személyi számítógépekre, és bár a gyártók folyamatosan fejlesztenek ezen a fronton is, az IFA-ra kilátogatóknak az lehetett a benyomásuk, hogy nincs fókuszban ez a kategória. Érdekességeket tartogat ugyanakkor a felhasználók számára az all-in-one kategória, vagyis azok a PC-k, amelyekben fizikailag összevonták a monitort és magát a számítógépet. Többek között az Acer és a Lenovo is mutatott be olyan eszközt, amelybe már a vezérlést is integrálták. Az érintőkijelzős, 20 hüvelykes képátlójú készülékek egészen érdekes felhasználói élményt nyújtanak, és alkalmazási területük is sokféle lehet. A Lenovo eszközeit például oktatási célokra is szánják, de a cég képviselői az IFA-n azt is elmondták, hogy arra is alkalmas lehet, hogy a családokat közelebb hozza egymáshoz. Az érintőkijelzős all-in-one pc-k ugyanis akkorák, hogy akár többen is körülülhetik őket,ráadásul egyszerre többen is használhatják az érintőkijelzőt, ami remek lehetőséget kínál egy jó kis családi játékra. Az Acer egy eredeti ötlettel is előállt az idei IFA-n, a vállalat egyik all-in-one modellje ugyanis nem Windows, hanem Androidos operációs rendszert kapott.

Idén karácsonykor tehát bőven lesz miből válogatni, ha valaki egy intelligens mobil eszközzel szeretne meglepetést okozni. Az okostelefonok és tabletek villámgyors térhódítása azonban nem csak előnyökkel jár, de komoly veszélyeket is hordoz magában – hívták fel a figyelmet az IFA-n tartott előadásukban a Kaspersky Lab szakértői. A berlini kiállításon is bemutatott, pc-ken, okostelefonokon és tableteken egyaránt használható informatikai biztonsági megoldást kifejlesztő orosz cég szakemberei szerint a felhasználók egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogyan használják biztonságosan eszközeiket. Marco Preuß, a társaság fejlesztési és elemző csoportjának vezetője szerint a gondot az jelenti, hogy ezek az eszközök csak rövid ideje vannak a piacon, és a felhasználók egész egyszerűen nem tudtak még alkalmazkodni hozzájuk.

Elengedhetetlen ugyanakkor a gondolkodás átalakítása, ha el akarják kerülni, hogy illetéktelenek kezébe kerüljenek a meghackelt készülékekről személyes adataik, vagy megcsapolják  bankszámlájukat. A most felnövő generáció már az internet nemzedéke, de Marco Preuß szerint arra kell törekedni, hogy a biztonság nemzedéke legyen.
A felhasználók jelenlegi gondatlan hozzáállását jól mutatja, hogy a Kaspersky felmérése szerint 10 százalékuk írja le papírra jelszavait, 35 százalékuk soha nem csinál biztonsági mentést, míg 39 százalékuk mindössze néhány jelszót használ az összes profiljához, ami rendkívül sebezhetővé teszi őket. Fenyegetésből pedig bőven akad, hiszen az utóbbi években robbanásszerű növekedés volt a mobiltelefonokat támadó rosszindulatú kódok számában, míg 2011 6193-at tartottak számon, addig az idén már több mint 51 ezer ilyen károkozót ismernek, érdemes tehát mindent elkövetni, hogy megvédjük mobileszközeinket. 

okostelefon kamera kütyü okosóra full hd telefon PC