Világgazdaság

Megszületett az orosz-amerikai megállapodás Szíriáról

Oroszország és az Egyesült Államok megállapodott Genfben a szíriai vegyi fegyverek külföldi megsemmisítésének tervéről. Ebben egy hetet adtak Damaszkusznak, hogy átadja vegyi fegyvereinek listáját, és megegyeztek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak egy erő alkalmazásával fenyegető határozat elfogadása érdekében.

John Kerry amerikai külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott három napi tárgyalássorozat után, szombati sajtóértekezletükön kijelentette: egyetértettek abban, hogy "az ENSZ határozatának utalnia kell az Alapokmány erő alkalmazását lehetővé tévő 7. fejezetére". "Nem hagyunk teret a manővereknek (...) vagy bármi másnak, ami azt jelentené, hogy az Aszad-rezsim nem hajtja végre teljes mértékben" a leszerelést - tette hozzá. Szergej Lavrov kijelentette: az ENSZ vegyifegyver-leszerelési szervezetének még jóvá kell hagynia az amerikai-orosz javaslatot, a leszerelés menetrendje csak azután lép hatályba.

Az üdvözli az Egyesült Államok és Oroszország között létrejött megállapodást a szíriai vegyi fegyverek gyors és biztonságos megsemmisítésére - tudatta szombati közleményében az EU külügyi főképviselője. Catherine Ashton Moszkvához és Washingtonhoz csatlakozva felszólítja a damaszkuszi vezetést, hogy azonnal biztosítson akadálytalan hozzáférést az ENSZ és az OPCW számára minden létesítményhez, amely a vegyi fegyverekhez köthető.

Ashton arra számít, hogy napokon belül az OPCW Végrehajtó Tanácsa elé kerülhet az a határozattervezet, amely részletesen rendelkezik majd minden, a szíriai vegyifegyver-programhoz köthető anyag megsemmisítéséről és a program felszámolásáról, valamint mindezek szigorú ellenőrzéséről. A külügyi főképviselő azt is üdvözli, hogy a szíriai kormány nyilatkozatban vállalta, hogy azonnal alkalmazza a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezmény (CWC) előírásait, még azelőtt, hogy a dokumentum Szíriára nézve hatályossá, kötelező érvényűvé válna.

Az uniós politikus arra is kitér, hogy az EU az OPCW legnagyobb anyagi támogatója, az uniós tagállamok közül pedig több is rendelkezik a kellő tudással és technológiával egyes vegyi anyagok semlegesítéséhez, ezért az EU és a tagállamok készen állnak, hogy segítséget nyújtsanak az OPCW-nek a feladat teljesítéséhez. Ashton hangot ad reményének, hogy a vegyi fegyverekről kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy folytatódjanak az erőfeszítések a szíriai konfliktus politikai megoldására, valamint mielőbbi békekonferencia megrendezését sürgeti ennek érdekében.

A hágai székhelyű OPCW szintén üdvözölte a Genfben létrejött amerikai-orosz megállapodást. Ahmet Üzümcü, a szervezet török főigazgatója reményét fejezte ki, hogy a megállapodás előmozdítja majd, hogy Szíria teljesítse a CWC előírásait, mivel Damaszkusz úgy döntött, aláírja az egyezményt. Üzümcü világossá tette, hogy amint a szervezet Végrehajtó Tanácsa meghozza a javasolt döntéséket, meg fogják tenni a szükséges lépéseket, hogy a lehető leghamarabb, ellenőrizhető módon megtörténhessen a teljes szíriai vegyifegyver-készlet és a gyártó kapacitások felszámolása, megsemmisítése. A főigazgató szerint ezt a szervezet minden tagállami és a nemzetközi közösség egésze is támogatni fogja. Üzümcü tudatta továbbá, hogy a szervezet végrehajtó tanácsa már a héten foglalkozik a kérdéssel, és leszögezi, hogy a CWC az egyetlen többoldalú egyezmény, mechanizmus, a kizárólagos eszköz arra, hogy a világ megszabaduljon a vegyi fegyverektől, a szervezet szakértői pedig már elkezdtek dolgozni azon, hogy előkészítsék a Szíriában elvégzendő feladatokat.

Az OPCW 1997-ben, a CWC hatályba lépésekor jött létre. A hágai székhelyű szervezet feladata annak ellenőrzése és végrehajtása, hogy a teljes nevén a vegyi fegyverek fejlesztésének, előállításának, felhalmozásának és használatának tilalmáról szóló egyezmény részes államai teljesítik a CWC-ben foglalt kötelezettségeket. A CWC-t eddig a világ 189 tagállama írta alá. Az ENSZ tagállamai közül hét ország nem vállalta, hogy csatlakozik az egyezményhez: Angola, Mianmar, Egyiptom, Izrael, Észak-Korea, Dél-Szudán és Szíria. Utóbbi a napokban jelezte, csatlakozik az egyezményhez. Izrael és Mianmar már aláírta szerződést, de egyelőre nem ratifikálta az egyezményt. Az OPCW 2000-ben együttműködési megállapodást írt alá az ENSZ-szel, de ettől eltekintve teljes mértékben független az Egyesült Nemzetek Szervezetétől.

Jelentős lépésnek nevezte a főtitkára a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése szempontjából az amerikai-orosz megállapodást. Anders Fogh Rasmussen kijelentette: "ez egy fontos lépés ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szíriai vegyifegyver-készletek gyors, biztonságos és ellenőrizhető megsemmisítését. Most pedig Szíria teljes és feltétlen együttműködésére van szükség". A főtitkár álláspontja az, hogy a nemzetközi közösség felelőssége biztosítani annak a régóta fennálló "normának és gyakorlatnak" a fenntartását, amely kizárja a vegyi fegyverek alkalmazását. "Ennek megsértőit pedig felelősségre kell vonni" - hangsúlyozta a NATO főtitkára, aki szerint a genfi amerikai-orosz megállapodás új lendületet adhat a szíriai konfliktus politikai rendezésének, annak érdekében, hogy véget érhessen az "iszonyú vérontás" Szíriában.

A magyar Külügyminisztérium (KüM) üdvözli a kétoldalú genfi egyeztetések eredményeként megszületett, a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről és megsemmisítéséről szóló amerikai-orosz megállapodást. A közlemény szerint a KüM a megállapodást "rendkívül pozitív fejleménynek" tekinti, amely újabb lökést adhat a politikai rendezésre vonatkozó erőfeszítések folytatásának is. A magyar kormány álláspontja az, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása, hosszú távon politikai eszközökkel kell rendezni a válságot. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a katonai beavatkozást Szíriában, ugyanakkor a vegyi fegyverek alkalmazása is elfogadhatatlan.

A magyar diplomácia üdvözöli, hogy a megállapodás révén a katonai fellépés közvetlen lehetősége egyelőre elhárulhat, és diplomáciai eszközökkel érhető el a szíriai vegyifegyver-készletek teljes leszerelése. Hangsúlyozzák: a multilaterális nemzetközi fórumoknak (ENSZ, Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, OPCW) kiemelt szerepük lesz a megállapodás végrehajtásában és a magyar kormány "kész ennek segítésére", hogy a szombati megállapodást konkrét lépések kövessék. A kormány azt várja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban erősítse meg az egyezségben foglaltakat, majd azt a szíriai rezsim – korábbi bejelentésének megfelelően – hajtsa maradéktalanul végre.

Mianmar Catherine Ashton Angola Washington Izrael CWC Szergej Lavrov Dél-Szudán Oroszország John Kerry Észak-Korea OPCW ENSZ Aszad-rezsim külügyminiszter Biztonsági Tanács Moszkva Szíria NATO Ahmet Üzümcü vegyifegyver Külügyminisztérium Anders Fogh Rasmussen Európai Unió Damaszkusz Egyesült Államok Egyiptom