Világgazdaság

Mit nyitnak a gazdagodni vágyó szerbek? Pékséget, patikát, fogadóirodát

Ha valaki gyorsan meg akar gazdagodni Szerbiában, akkor manapság pékséget, gyógyszertárat vagy fogadóirodát nyit - legalábbis erről tájékoztatta olvasóit internetes oldalán a Blic című belgrádi napilap vasárnap megjelentetett írásában.

Az egyik legnagyobb példányszámú szerbiai újság elektronikus kiadása szerint azért népszerűek ezek a vállalkozási ágak, mert a szerbiai tapasztalatok azt mutatják, hogy viszonylag kis kezdőtőkével is gyorsan nagy haszonra lehet szert tenni e három területen. Legalábbis ezt állítják azok, akiknek bejött ez a vállalkozási forma. A lap közéjük sorolja például azokat a kényszervállalkozókat is, akik a elérése előtt váltak munkanélkülivé, majd vágtak bele újsütetű pékként, gyógyszer-kiskereskedőként vagy fogadóiroda-tulajdonosként ezekbe a vállalkozásokba.

A szerb cégbíróság (APR) adatai alapján akár már az is megállapítható, hogy Szerbia hamarosan talán a pékek, a gyógyszerészek és a bukmékerek országává válik, ha az utóbbi egy évben tapasztalt ütemben nő ezeknek a vállalkozásoknak a száma a 7,3 milliós lélekszámú országban. Az összesítések szerint ugyanis egy év alatt 4500-zal emelkedett a bejegyzett vállalkozások száma Szerbiában, ahol jelentősen nőtt a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint az éttermek száma is. Nem hivatalos adatok szerint az országban jelenleg 7 ezer pékség, 3 ezer patika, valamint összesen 2700 legális és illegális fogadóiroda működik. Emellett egyre több drogériában árusítanak gyógyszereket.

A hazai pékségek népszerűségéről bárki meggyőződhet, aki egy rövid sétát tesz Belgrád központjában, ahol más európai fővárosokkal ellentétben nem látni a hamburger-, a hotdog- vagy a kebabárusok tömegét, van viszont szerbiai péksütemény minden mennyiségben.

Szerbia gyógyszerész pék pékség bukmékerek apr drogéria kozmetika illegális szerb cégbíróság patika fodrász fogadóiroda vállalkozás Blic