Világgazdaság

Nyári diákmunkával átlagosan havi 50-60 ezer forintot kerestek

Ezen nyáron is nagy volt az igény a diákmunka iránt, ugyanakkor egyre népszerűbbek a gyakornoki programok is a fiatalok körében, akik a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatszerzés lehetőségét is meglátják a munkavállalásban - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ).

A szervezet szerint az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer munkavállalónak biztosítanak pénz- és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük, mintegy 52 ezer fiatal nyáron dolgozik.

„A diákmunkák iránt az igény ezen a nyáron is meglehetősen nagy volt, hiszen a hallgatóknak ilyenkor sokkal több idejük van pénzt keresni, ráadásul a szünidő beálltával a költségeik is megemelkednek – Fiák István, a DiákÉSZ elnöke . Azt tapasztalták, hogy akik a főiskola vagy az egyetem mellett dolgoznak, sokkal többet vállalnak ebben az időszakban is. Idén kiemelten közkedveltek voltak a vidámparki, csúszdaparki, illetve a könnyű fizika munkák. A lányok elsősorban a nyári hoszteszkedési lehetőségeket és az irodai, asszisztensi teendőket keresték. A fiúk körében a rendezvények utáni rakodás és már említett, könnyű fizikai munka voltak a legkelendőbb, de az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakorlatos munkák is igen nagy népszerűségnek örvendtek.

Jelezte: a DiákÉSZ tagszervezeteinek honlapjain országosan több mint ezer álláslehetőség közül választhatnak most is a diákok. A közlemény szerint a tanév során a diákok körében alapvetően népszerűnek számít az irodai adminisztráció, a raktározási munka, valamint a szórólapozás, a kérdőívezés és a feldolgozási munkalehetőségek.

Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatszerzést is meglátják a munkavállalásban, így az egyre népszerűbb gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti.

A fiatalok egyre többen leendő szakmájukhoz igazodó munkalehetőséget keresnek. Érthető módon elsősorban az órarendhez igazodó, rugalmas beosztású gyakornoki munkákat választanak a diákok, ahol szaktudásuknak megfelelő feladatokat láthatnak el. Az elnök példaként említette a marketing-, pénzügyi vagy HR-gyakornoki munkát, és továbbra is közkedveltek a hosztesz- és az irodai állások is.

Egy diák átlagosan 50-60 ezer forintot keres egy hónapban. Jellemzően a minimál órabérért (bruttó 564 forint/óra) dolgoznak, de a szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő pozícióknál akár bruttó 1000-1500 forintos órabért is kaphatnak.

adminsiztráció rakodás irodai állás marketing irodai teendők DiákÉSZ nyelvtudás pénzügy hoszteszkedés diákmunka egyetemi tanulmányok feldolgozás gyakornok minimál órabér szórólapozás HR Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége könnyű fizikai munka