Világgazdaság

Csökkennek a Goldman bevételei

A Goldman Sachs bank negyedéves jelentése szerint a teljes bevétele 20 százalékkal csökkent és 6,72 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben. Ez jóval alatta maradt az elemzők által várt 7,36 milliárd dolláros bevételnek.

A bank nyeresége 2013 harmadik negyedévében 1,52 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 1,51 milliárd dollárhoz képest, de a negyedéves 10 százalékkal emelkedett.

A bank adatai szerint a céget a versenytársainál jobban megviselte a kötvénypiac gyengélkedése és a kereskedési volumen visszaesése. A rögzített kamatozású értékpapírok kereskedelmével foglalkozó üzletágának bevétele 49 százalékkal volt kisebb a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest.

Az elemzők számítottak a kötvénypiaci bevételek csökkenésére, de abban bíztak, hogy a részvénykereskedelem, valamint a befektetői és hitelezői üzletág ezt ellensúlyozni tudja. A részvénypiacról származó bevétel azonban csak 1,62 milliárd dollár volt, az egy évvel korábbi 1,96 milliárd dollárhoz képest.

Lloyd C. Blankfein vezérigazgató szerint a harmadik negyedéves adatok szerint alacsonyabb volt az ügyfelek aktivitása. A bank szerint van lehetőség az üzletmenet élénkítésére, de ehhez az üzleti és befektetői hangulat javulása kell, amihez alapfeltétel (az ideiglenesen elnapolt) amerikai költségvetési vita lezárása.

A legtöbb nagybankhoz hasonlóan a Goldman is csökkenti törekszik költségeit. A teljes működési költségek egy év alatt 25 százalékkal 4,56 milliárd dollárra csökkentek. A bank alkalmazottainak száma 32,6 ezer fő volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A Goldman részvényei a negyedéves jelentés hatására 3 százalékot gyengültek és 157,4 dolláron álltak.

tech bevételEnergetika Goldman