Világgazdaság

Igyál tejet! 1,7 milliárd forintot szánnak a programra jövőre

Jövőre 1,7 milliárd forintot szán az Igyál tejet programra 2014. évi költségvetés tervezet. Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból nyújtott közvetlen termelői és agrárpiaci támogatások összege jövőre eléri a 399,694 milliárd forintot.

Magyarországon a tej- és tejtermékek fogyasztási szintje jóval elmarad nem csak az EU-s átlagtól, de még egészségügyileg indokolt értéket sem közelíti meg – áll a jövő évi költségvetés tervezetében. Az indoklás szerint Magyarországon az általános iskolások csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. „E körülményen javítani csak megfelelő, a termékkört népszerűsítő, összehangolt és egymásra épülő intézkedéssorozattal lehet, amelyben meghatározó és önálló szerepet kap az iskolatej program, hiszen annak nem csak tejgazdasági jelentősége meghatározó, hanem ifjúság- és társadalompolitikai összefüggései is jelentősek" – áll a javaslat szövegében. A kormányzat az Igyál tejet programra 1,7 milliárd forintot tervez 2014-ben. Az idén 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre, melyhez még érkezett egy 200 millió forintos uniós többlet.

A támogatási rendszerben fiygelembe veszik az adott település gazdasági helyzetét, 100, 50 és 20 százalékos kiegészítő támogatási kategóriákat alakítottak ki. Az idén közel 500 települést soroltak át a 100 százalékos kategóriába, amelyek korábban alacsonyabb támogatottságú települések voltak, s emelkedett a programban ellátott gyerekek száma.

Az Igyál tejet programot a költségvetésen kívüli támogatások között szereplő Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból nyújtott közvetlen termelői és agrárpiaci támogatásokból fedezik, melynek összege  jövőre eléri a 399,694 milliárd forintot. Ennek a forrásnak a nagyobb részét, 380 milliárd forintot a közvetlen terület alapú támogatások jelentik. Az EU Közös Agrárpolitikájának végrehajtását szolgáló másik közvetlen támogatási jogcím egy 18,31 milliárd keret, mely agrárpiaci – döntő többségében belföldi – támogatásokat jelent, melyből a belpiaci támogatások egy részéhez (többek között Igyál tejet program, Iskolagyümölcs program, Méhészeti Nemzeti Program) kötelezően kapcsolódik nemzeti kiegészítés. Az európai uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítése 17 milliárd forint lesz.

tej támogatás mezőgazdasági támogatás Európai Mezőgazdasági Garancia Alap közvetlen termelői nemzeti kiegészítés Igyál tejet agrárpiaci iskolagyümölcs program Európai Unió Méhészeti Nemzeti Program EU Közös Agrárpolitikája