Világgazdaság

Megpróbálják Magyarországra csábítani a MassChallenge inkubátorházat

A magyar vezetés arra kívánja ösztönözni a MassChallenge inkubátorházat, hogy létesítsen leányvállalatot Magyarországon - jelentette ki helyi idő szerint pénteken Bostonban, az MTI-nek nyilatkozva Áder János köztársasági elnök.

"Legfőképpen tanulni, okulni szeretnénk, tapasztalatokat gyűjteni arról, hogy hogyan intézik Amerika egyik legsikeresebb régiójában például a kis- és középvállalkozások támogatását. Arról, hogy milyen ötletekkel álltak elő a válság után, hogyan segítettek ezeknek a cégeknek piacra kerülni, új munkahelyeket létrehozni, értéket teremteni" - mondta ki az elnök, miután a nap folyamán felkereste a MassChallenge inkubátorházát, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) médialaboratóriumát és a LogMeIn informatikai céget.

Az elnök méltatta az Egyesült Államok egyik legsikeresebb inkubátorházát, az öt éve működő MassChallenge-et, amely a korábbi módszereket, szemléletet meghaladó módszerekkel dolgozik. "Elbeszélgettünk arról, hogy hogyan lehetne a tapasztalataikat hasznosítani Magyarországon. A kollégákkal itt most egy kicsit tovább is mentünk. Megpróbáljuk ezt a céget Magyarországra csábítani, hogy legyen ott egy leányintézménye, legyen ott is egy vállalkozása és segítse a magyar kis- és középvállalkozásokat is abban, - reméljük, ez a próbálkozás sikeres lesz - hogy minél hamarabb elérjék a céljukat és minél hamarabb megvalósíthassák azokat a törekvéseiket, amelyekkel részben értékeket teremtenek, részben munkahelyeket teremtenek, részben pedig a piac sikeres szereplőivé válnak.

Az államfő hozzátette, hogy Bostonban és Boston környékén sok magyar találta meg számítását, és ezek a magyarok részben tiszteletet, megbecsülést szereztek Magyarországnak munkájuk révén. Orvosok, mérnökök, informatikai szakemberek, akik már nem ''56 nemzedékét jelentik, hanem 1990 után érkeztek és egy fiatalabb generációt képviselnek - mondta Áder János.

"Az hiszem, hogy Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy lemondjon ezekről az emberekről, lemondjon a tudásukról. Ha nem is tudja őket hazacsábítani, de azt gondolom, nem irreális célkitűzés legalább a kapcsolatot ápolni velük, legalább a tudásukat felhasználni a magyar tudományos életben, a közoktatásban, a felsőoktatásban. Úgy láttam, hogy azokkal, akikkel beszéltem, azok erre készen is állnak és szívesen segítenek Magyaroszágnak" - jelentette ki.

Magyarországra a legtöbb ország úgy tekint, mint a szabadság nemzetére, és mi is úgy tekintünk az amerikai népre, az Amerikai Egyesült Államokra, mint a szabadság nemzetére. Tehát a két országot, a két népet, a két nemzetet ez a fogalom, a ''szabadság nemzete'' köti össze" - hangsúlyozta az MTI-nek Áder János.

államfő MassChallenge médialaboratórium LogMeIn informatikai cég Massachusettsi Műszaki Egyetem inkubátorház Boston köztársasági elnök