Világgazdaság

Közel 37 millióval emelték meg a fogyatékos szervezetek támogatását

A korábban tervezetthez képest egy parlament által elfogadott módosítással öt százalékkal, összesen 36,9 millió forinttal emelték meg a jövő évi költségvetés tervezetében a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek támogatását. A módosítást több más elemmel együtt szavazták meg, más tételekkel együtt összesen 7 milliárd forinttal csökkentették a tartalékot.

A T. Ház e heti döntése alapján összesen öt százalékkal emelték meg egy módosítás megszavazásával a fogyatékos szervezetek támogatását. Ez ez emelés összesen 36,9 millió forintot jelent. Így összesen, ahogyan ezt a fideszes Tapolczai Gergely is közölte 776 millió forint lesz a költségvetési támogatásuk 2014-ben.

A fogyatékosokat képviselő szervezetek közül így az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége 6,5 millióval (összesen 136,5 milliót 2014-ben), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége 8,2 millióval (összesen 173,2 millió forintot) , a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 8 millióval (összesen 168 milliót), a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 8,2 millióval (összesen 173,2 milliót) kap többre jövőre a tervezetthez képest. A Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége 1 millióval (összesen 20 millió forintot kapva 2014-ben), az Autisták Országos Szövetsége 2,5 millió forinttal 2,5 (összesen 52,5 millió forintot), a Siketvakok Országos Egyesülete 1 millió forinttal (összesen 21 millió forintot, míg az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége 1,5 millió forinttal többel gazdálkodhat a büdzsé eredeti tervezetéhez képest (összesen 31,5 millió forintot kapnak jövőre).

Tapolczai korábban ezt az öt százalékos emelést úgy jellemezte, hogy a Fidesz és a kabinet kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élők és az őket képviselő szervezetek segítésére. Kiemelte, hogy a  kormányváltás óta eddig 40 százalékkal nőtt az említett szervezetek költségvetési támogatása, és ma körülbelül tízezerrel több megváltozott munkaképességű dolgozik, mint 2010-ben. A szervezetek saját maguk döntenek arról, melyik programjukra fordítják a plusz pénzt. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége például jelnyelvoktatásra, szakemberképzésre és kedvezményes üdültetésre költi majd a megemelt forrást.

A módosító javaslatot egy több módosítást is tartalmazó csomagban adták be és szavazták meg a képviselők. Ebben a csomagban szerepelt többek között emellett a 36,9 millió összeg mellett, hogy a Határtalanul program keretét 1,5 milliárddal, a nemzetpolitikai tevékenységre szánt összeget 953,2 millióval, a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokra, valamint a sportszövetségek adósságrendezésére tervezett összeget 1,5 milliárddal emelték meg. Itt szerepel a zsebszerződések felderítését szolgáló bizottság 500 milliós kerete, vagy a tanyafejlesztési keret 250 millió forinttal való megemelése is. A felsorolt és egyéb módosítások fedezetét úgy teremtették meg, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék előirányzatát a tervezett 120 milliárd forintról 7 milliárddal 113 milliárd forintra csökkentették.

Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Siketvakok Országos Egyesülete Tapolczai Gergely Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fogyatékos szervezetek Fidesz Magyar Szervátültetettek Országos Sport Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége Autisták Országos Szövetsége