Világgazdaság

Rezsicsökkentés: állami nonprofit alapra helyezhetik a díjbeszedést?

Németh Lászlóné támogathatónak ítéli azt a jobbikos felvetést, mely szerint a közüzemi szolgáltatók díjainak állami szerepvállalás melletti, nonprofit módon történő beszedésével jelentős megtakarítás lenne elérhető, ennek megvalósításáról később születhet döntés.

„A további rezsicsökkentés érdekében támogatja-e a közüzemi díjak beszedési gyakorlatának nonprofit rendszer szerint történő megújítását?” – kérdezte írásban a miniszterelnököt Volner János. A jobbikos országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a rezsicsökkentésre irányuló intézkedéssorozat ellenére a fogyasztói díjtételek a lakosság teherbíró képességéhez mérten még mindig jelentősen magasak. Ezért többek között azt javasolta, hogy a közüzemi szolgáltatók díjainak állami szerepvállalás melletti, nonprofit módon történő beszedésével jelentős megtakarítás lenne elérhető. Arra emlékeztetett, hogy számos esetben kerül sor külső szolgáltató igénybevételére, a lakossági közszolgáltatások díjainak beszedésével összefüggésben. Ezen feladatok ellátásának költségei pedig Volner szerint jelentős terhet rónak a közszolgáltatókra, valamint a megfigyelhető áthárítás révén a fogyasztókra is.

Az egykoron kizárólag köztulajdonban álló Díjbeszedő Vállalat az 1990-es évek elején privatizációra került. A cégnyilvánosság keretében közzétett adatok szerint az állami vállalat jogutódja, a Díjbeszedő Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság adózott eredménye 2012. évi nettó árbevétele 3,693 milliárd forint volt, míg adózott eredménye 988,224 millió forint volt. Volner ezért azt kérdezte a kormányfőtől, hogy a jövőben kivitelezhető-e a Díjbeszedő Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság reprivatizációja. Ha a reprivatizáció nem lenne lehetséges, akkor azt firtatta Volner, hogy kezdeményezi-e a kabinet egy kizárólagosan állami tulajdonban levő, nonprofit rendszerben működő közüzemi díjak beszedésére szakosodott gazdálkodó szervezet létrehozását?

Orbán Viktor helyett a nemzeti fejlesztési miniszter válaszolt a jobbikos honatya kérdéseire. Németh Lászlóné közölte, hogy Volner elképzelése valóban logikus folytatása lehetne a kormányzati rezsicsökkentési erőfeszítéseknek. „Támogathatónak tartok minden olyan kezdeményezést, ami közvetlenül vagy akár közvetett módon mérsékli a közszolgáltatások díjképzés során elismert költségeit”- írta Némethné. Így egyetért a közüzemi szolgáltatók díjainak nonprofit módon történő beszedésével, a megvalósítás időpontjáról azonban csak a későbbiekben születhet döntés.

A tárcavezető ugyancsak támogathatónak tart minden olyan kezdeményezést, ami a fogyasztók pontosabb tájékoztatását eredményezi, és amelyen keresztül a szolgáltatás végzésének hatékonysága javulhat . Közölte, hogy a közeljövőben több, a közszolgáltató szektor 2014 utáni működési modelljét befolyásoló, fontos esemény várható. A szolgáltatók oldalán jelentkező költségcsökkentésnek a kormányzat határozott szándéka szerint nem a cégek profitját kell növelnie . A megtakarításoknak a készülő közműtörvényben rögzítendő elvek szerint a lakossági díjak csökkenését vagy a közműszolgáltató cégek fenntartható működésének előfeltételét megteremtő beruházások megtérülését kell szolgálniuk.

Felhívta Volner figyelmét, hogy a Magyar Posta Zrt. kisebbségi részvénycsomagot vásárolt a Díjbeszedő Zrt.-ben. A tulajdonszerzés versenyhivatali engedélyeztetése még jelenleg is zajlik.

közüzemi díjak németh lászlóné külső szolgáltató lakossági díjak Volner János közműszolgáltatól díjbeszedés rezsicsökkentés Díjbeszedő Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság nonprofit Jobbik Magyar Posta Zrt. Díjbeszedő Vállalat nemzeti fejlesztési miniszter reprivatizáció